VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ex-președinte al CC: Lui Alexandr Stoianoglo i-au fost grosolan încălcate drepturile, CSP trebuie să-și repare greșeala!

În cazul Stoianoglo, Consiliul Superior al Procurorilor nu și-a îndeplinit atribuțiile constituționale, care garantează independența și imparțialitatea procurorilor, este de părere fostul președinte al Curții Constituționale Dumitru Pulbere.

În acest context, Asociația Obștească „Institutul Justiției Constituționale” a adresat o scrisoare deschisă Consiliului Superior al Procurorilor prin care cerea restabilirea lui Stoianoglo în funcția de procuror general, după ce ultimul a obținut câștig de cauză la CEDO.

Dumitru Pulbere susține că destituirea lui Stoianoglo a fost posibilă în urma deciziei eronate emisă de CSP pe acest caz, iar acum Consiliul trebuie să repare greșeala comisă atunci. Potrivit ui, Consiliul Superior al Procurorilor nu a examinat detaliat și multilateral dosarul Stoianoglo, așa cum cere legea.

„Lui Alexandr Stoianoglo i-au fost grosolan încălcate drepturile lui la o judecată echitabilă. Dar totul s-a început de la Consiliul Superior al Procurorilor, dacă ne uităm la articolul 125 din Constituție, prima parte – acest articol vorbește că Consiliul este garantul independenței și imparțialității procurorilor. Iată CSP când a emis decizia prin care a confirmat hotărârea comisiei de evaluare în cazul Stoianoglo, nu și-a îndeplinit funcțiile prevăzute de articolul 125 din Constituție. Consiliul, superficial după mine s-a atârnat de examinarea acestei probleme, nu a intrat în fondul cauzei, nu a cerut probe suplimentar, și nu și-a dat scopul e a verifica situația reală creată la moment și a emis o hotărîre prin care a permis șeful statului să emită un decret de destituire din funcție a lui Stoianoglo. Iată că CEDO a hotărât și a dat câștig de cauză dlui Stoianoglo”, a explicat Dumitru Pulbere pentru Noi.md.

Menționăm că Asociația Obștească „Institutul Justiției Constituționale” a adresat o scrisoare deschisă către Consiliul Superior al Procurorilor prin care cere restabilirea lui Alexandr Stoianoglo în funcția de Procuror General. În scrisoare, asociația accentuează faptul, că Consiliul Superior al Procurorilor are de asemenea responsabilitatea de a repara imaginea instituțională a justiției și a asigura buna funcționare a acesteia în continuare.

La 24 octombrie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat încălcarea dreptului la tribunal în cazul suspendării din funcție a fostului Procuror General Alexandr Stoianoglo, și anume dreptul de a contesta decizia Consiliului Superior al Procurorilor, în urma căreia a fost suspendat din funcție.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.