VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Peste 100 de case de copii de tip familial vor beneficia de eficientizare energetică

Peste 100 de gospodării casnice care prestează servicii de asistență parentală profesionistă și case de copii de tip familial vor beneficia de audituri energetice în baza cărora vor fi efectuate ulterior lucrări de îmbunătățire a eficienței energetice a locuințelor.

În cadrul auditurilor energetice vor fi colectate informații tehnice și identificate potențialele măsuri de eficiență energetică și valorificare a surselor de energie regenerabilă care urmează a fi aplicate în cadrul a 100 de gospodării prestatoare de servicii sociale selectate din 374 de prestatori care au participat la concurs.

Astfel, vor scădea emisiile de gaze cu efect de seră generate de surse neregenerabile ca urmare a implementării măsurilor incluse în această inițiativă: izolarea termică a pereților exteriori, podelelor și acoperișurilor, înlocuirea ferestrelor și ușilor exterioare, instalarea colectoarelor solare pentru apa caldă menajeră și a panourilor fotovoltaice pentru producerea energiei electrice și eficientizarea sistemului de iluminat interior și a celui de alimentare cu energie termică.

Investițiile de cca 500 mii euro în eficiența energetică a imobilelor prestatorilor de servicii sociale reprezintă o etapă pilot a programului „Casa verde”, care va fi preluat de autorități și extins la nivel național.

UE și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) vor acorda asistență pentru instituționalizarea procesului, oferind autorităților expertiză pentru a crea un instrument accesibil de sprijin pentru gospodăriile casnice. 

Cele peste 100 de gospodării vor beneficia de audit energetic și ulterior de eficientizare energetică datorită sprijinului Uniunii Europene, oferit în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, prin intermediul programului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, implementat de PNUD.

Cu un buget de 10 milioane de euro, programul „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova” contribuie la lupta împotriva schimbărilor climatice prin reducerea impactului crizei energetice și la atenuarea poverii sărăciei energetice.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.