Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba a anunțat că a transmis spre Guvern un proiect de hotărâre care să elimine permisele de muncă pentru cetățenii mai multor țări. Potrivit viceprim-ministrului, pentru a crește rapid economia este nevoie de mai mulți oameni care să lucreze pentru companii moldovenești, inclusiv să achite taxe și impozite din care să se plătească pensii.
„Antreprenori de la nord la sud, mari și mici, locali sau străini, ne semnalează aceeași problemă – nu au oameni să-i angajeze. Problema este atât pentru forță de muncă înalt calificată, cât și pentru forță de muncă cu un nivel de calificare mai jos. Pentru a crește rapid economia, trebuie să oferim economiei forță de muncă. Nu este unica soluție (soluții magice nu există), dar e una din soluții. Deja am eliminat permisele de muncă pentru cetățenii UE. Asta e lege. Însă am continuat cu noi inițiative”, a scris ministrul Alaiba pe pagina de Facebook.
În acest sens, ministrul a transmis spre Guvern un proiect de Hotărâre de Guvern care să elimine permisele de muncă pentru cetățenii următoarelor țări pentru a oferi companiilor noastre acces atât la profesioniști, cât și la brațe de muncă:
- Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord
- Statele Unite ale Americii
- Norvegia
- Elveția
- Japonia
- Ucraina
- Turcia
- Georgia
- Armenia
- Azerbaidjan
- Albania
- Canada
- Bosnia și Herțegovina
- Republica Macedonia de Nord
- Muntenegru
- Serbia
- Coreea de Sud
- Islanda
- Liechtenstein
Ministrul admite că „inițiativa poate porni unele speculații în rândul opoziției”.
„Dacă vrem să creștem economia, avem nevoie de această decizie. Companiile noastre au nevoie de asta. Adevărul este că deficitul de forță de muncă e o problemă imediată pentru toate sectoarele, iar politicile demografice și de readucere a diasporei acasă nu vor ajuta economia azi și mâine. Avem nevoie și de decizii cu efect mai rapid. Este în orice caz o măsură temporară pentru perioada următorilor ani, pentru a ne ajuta să accelerăm economic. Alte țări, Germania, Irlanda, Israel și foarte multe altele, au luat decizii similare în trecut. S-au deschis temporar pentru a oferi economiei brațe de muncă. Și le-a reușit salturi economice. Avem nevoie de decizii mari pentru a oferi economiei acel avânt de care are nevoie. Fie facem chestii din astea, fie ne mai bălăcim în continuare în sărăcie și emigrare încă două-trei decenii”, a conchis ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării.