VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Dispută încheiată. Spitalul „Toma Ciorbă” a fuzionat cu cel de Dermatologie din or. Codru, acolo unde urmează să fie sediul noii instituții

Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile din orașul Codru, mun. Chișinău, urmează să fie lichidat, din punct de vedere juridic, și să fie absorbit, la nivel de administrație, de Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”. Proiectul de hotărâre ce prevede fuzionarea celor două instituții medicale a fost aprobat azi de executiv, deși în ultimele săptămâni sindicatele și angajații celor două spitale și-au arătat dezacordul printr-o declarație comună și prin mai multe proteste. Chiar dacă, potrivit proiectului, instituția va purta în continuare denumirea de „Toma Ciorbă”, spitalul urmează să fie mutat în orașul Codru, deoarece edificiile istorice din centrul Capitalei sunt „depășite și nu mai corespund standardelor contemporane”, a declarat ministrul Ala Nemerenco.

„Nu mai putem tolera ineficiența gestionării instituțiilor la nivel de administrație. Țara nu-și poate permite să dispună de un spital de boli infecțioase la nivel republican care să nu aibă secție de terapie intensivă, să nu aibă o secție de pediatrie, să nu aibă un laborator modern și mule alte structuri. Riscul pericolului unor noi pandemii nu a dispărut, așa că trebuie să construim un sistem care să fie pregătit”, a declarat ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, la ședința de azi a Guvernului.

Potrivit proiectului de hotărâre, „instituția medico-sanitară publică Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” (persoană juridică absorbantă) se reorganizează prin fuziunea (absorbţia) Instituției medico-sanitare publice Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile (persoană juridică absorbită), iar drepturile şi obligaţiile persoanei juridice absorbite trec integral la persoana juridică absorbantă, inclusiv drepturile și obligațiile care țin de gestiunea patrimoniului”.

Amintim, colectivele Spitalului de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și Spitalului de Dermatologie, susținuți de Sindicatul ”Sănătate”, au semnat o declarație comună prin care și-au arătat dezacordul față de proiectul Ministerului Sănătății de a comasa cele două instituții medicale.

„Este vizibil că integrarea europeană reprezintă un colectiv nobil și necesar pentru sistemul nostru de sănătate, cu toate acestea, observăm cu îngrijorare că se adoptă aceleași practici și decizii precedente. Fuziunea propusă este nediscutată, fără o analiză profundă a impactului calității serviciilor medicale oferite pacienților. Medicii sunt apolitici și orientați spre îmbunătățirea sistemului de sănătate. Noi, ca profesioniști susținem forțele progresiste și suntem gata să contribuim la rezolvarea problemelor prin dialog deschis și constructiv. Îndemnăm la o reevaluare a acestei fuziuni și la deschiderea unui dialog constructiv între autorități și profesioniștii din domeniul sănătății pentru a găsi soluții optime și durabile”, au menționat angajații Spitalului Dermatologic în cadrul mai multor marșuri organizate în Capitală.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.