VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Perioada de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli, extinsă

Deputații au aprobat, la ședința plenară de astăzi, proiectul de modificare a Legii privind Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli.

Modificările propuse vizează extinderea, cu 12 luni, a perioadei în care agenții economici care activează în domeniul agriculturii vor beneficia de rambursarea taxei pe valoare adăugată (TVA).

Rambursarea se va efectua pentru perioada anilor 2023-2024. De rambursare vor beneficia agenții economici a căror activitate reprezintă, în proporție de 95%, una sau mai multe dintre următoarele activități: cultivarea plantelor din culturi permanente și nepermanente; cultivarea plantelor pentru înmulțire; creșterea animalelor; activități în ferme mixte; activități auxiliare agriculturii şi activități după recoltare. De asemenea, de rambursare vor beneficia și producătorii agricoli care au suportat pierderi ca urmare a embargoului impus de Federația Rusă pentru importul producției de origine vegetală din Republica Moldova”, precizează Legislativul.

În nota informativă a proiectului, autorul inițiativei legislative, deputatul Alexandr Trubca, președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară, menționează că s-a înregistrat o creștere substanțială a costurilor inputurilor pentru anul agricol 2023, iar scăderea prețurilor la principalele produsele cerealiere a afectat capacitatea de plată a agricultorilor în sensul pregătirii acestora pentru noul sezon agricol.

Se estimează că aproximativ 700 de agenți economici care activează în domeniul agriculturii vor beneficia de rambursarea TVA, iar suma alocată din surse bugetare va fi de circa 285 milioane de lei.

Proiectul de modificare a Legii privind Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli a fost adoptat în prima și a doua lectură.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.