VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Pensiile și alte prestații sociale, mai mari cu 15%

Din 1 aprilie, așa cum a anunțat anterior Guvernul, prestațiile sociale, inclusiv pensiile, vor crește cu 15 la sută. Proiectul de hotărâre privind indexarea prestațiilor a fost aprobat astăzi la ședința executivului.

În urma modificărilor operate, pensia minimă pentru limita de vârstă va fi de 2620 de lei. De asemenea, indexarea de 15% va fi făcută pentru beneficiarii de pensii care nu depășesc salariul mediu lunar pe economie pentru 2023, adică 11700 de lei.

Costul total pentru indexarea prestațiilor sociale ajung la peste trei miliarde de lei, dintre care 2,35 de miliarde reprezintă cheltuieli din Bugetul asigurărilor sociale, iar peste 700 de milioane – din bugetul de stat.  

Datele oficiale arată că, în prezent, în Republica Moldova sunt peste 675 de mii de beneficiari de pensie, dintre care 63 la sută sunt femei, iar 37% dintre pensionari sunt bărbați. La începutul anului, pensia media în țară era de peste 3100 de lei. Cele mai mari venituri medii lunare fiind înregistrate de pensionarii din Chișinău și Bălți. Este vorba de 4500 de lei și, respectiv, 3600 de lei. În raioane, pensiile sunt mai mici și variază între 2500 și 2900 de lei.    

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.