VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Pedagogia, profesie neatractivă: Ministrul Educației anunță ce măsuri întreprind autoritățile pentru a rezolva această problemă

„În prezent în R. Moldova se înregistrează un deficit de circa 2.300 de cadre didactice”. Datele au fost prezentate de Ministrul Educației, Anatolie Topală, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei”.

Ca și în orișicare sistem de educație, sunt mai multe provocări. Cea mai mare provocare cu care se confruntă sistemul nostru educațional totuși este resursa umană în educație, circa 50 la sută din resursa umană în educație este de peste 50 de ani, de aceea menționez acest lucru, iar pentru a rezolva această problemă avem și câteva ajustări la Codul educației, care, sperăm noi, vor face ca fluxul de tineri care să facă studii pedagogice să crească. Noi avem un deficit de circa 2.300 de cadre didactice. Această problemă este cumva mai importantă și trebuie să-i acordăm o atenție mai deosebită, fiindcă fără o educație de calitate nu putem avea un stat prosper”, a declarat ministrul.

Totodată, Anatolie Topală a subliniat că pedagogia nu este o profesie atractivă în niciun strat.

Eu sunt de acord că putea să fie un interes scăzut pentru această profesie, dar totuși cei care aleg și care se duc în sistem, și care rămân în sistem sunt persoane care au vocația aceasta de a deveni profesori și noi tot mai mult trebuie să discutăm în societate despre rolul profesorului. Acum, cu modificarea la Codul educației, care săptămâna aceasta va fi votat în a doua lectură, venim cu un pachet de susținere pentru tinerii specialiști care vor alege să vină în sistemul educațional, extindem perioada de susținere a lor de la 3 ani la 5 ani, pe o perioadă mai lungă să aibă susținerea aceasta cu indemnizații unice anuale de 40 de mii de lei, în total, 200 de mii de lei, reducerea normei didactice, păstrând același salariu integral sau compensația cheltuielilor pentru serviciile comunale pentru tinerii specialiști din orașe și sate. Avem și alte elemente cu care vrem să îmbunătățim calitatea pregătirii acestei resurse umane pentru educație, și aici vorbim și de investiții în universitățile pedagogice la care le-am acordat și anul trecut peste 7 milioane și jumătate de euro pentru instituțiile care pregătesc cadre didactice, inclusiv colegii pedagogice, universități, pentru ca aceste instituții să poată dota spațiile, laboratoarele, tot ce este necesar cu tehnica și echipamentele respective, dar, totodată, să-și ajusteze programele și să facă pregătirea în cadrul universităților a cadrelor didactice mult mai bună, astfel încât tinerii care vin în școală să aibă pregătirea necesară care să le permită, în primul rând, să rămână în sistem, fiindcă dacă are o pregătire bună și mai are și o susținere în primii ani de activitate, atunci este o mai mare siguranță că acest tânăr se va integra mai ușor în sistem, va rămâne în sistem și va face această activitate cu dragoste față de profesie”, a subliniat Topală.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.