VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Partidul pro-occidental al premierului în funcție, a câştigat alegerile legislative din Letonia

Partidul de centru-dreapta Noua Unitate al prim-ministrul în funcţie Krisjanis Karins a câştigat alegerile legislative din Letonia, potrivit rezultatelor finale publicate duminică seara, în timp ce partidele apropiate minorităţii ruse au înregistrat rezultate slabe, transmite AFP, scrie Agerpres.

Noua Unitate a obţinut 18,97% din voturi şi devine prima forţă în parlament, cu 26 de deputaţi, potrivit Comisiei Electorale Centrale.

Rezultatele scrutinului, pe fondul invaziei ruse în Ucraina, sporesc şansele lui Karins de a fi însărcinat de către preşedintele Egils Levits să formeze următorul guvern de coaliţie în această ţară baltică cu o populaţie de de 1,8 milioane de locuitori.

„Cred că războiul din Ucraina a jucat foarte mult în favoarea domnului Karins şi a Noii Unităţi, pentru că sunt foarte puternici în domeniul afacerilor externe, ceea ce este foarte important pentru Letonia din punctul de vedere al securităţii naţionale”, a declarat politologul Filips Rajevskis pentru AFP.

În total, şapte formaţiuni vor fi prezente în parlamentul unicameral care are o sută de locuri. Două dintre ele, Lista Unită (Verzii şi partidele regionale, centru, 15 deputaţi) şi Alianţa Naţională (centru-dreapta, 13 deputaţi) par bine plasate pentru a se alătura Noii Unităţi în cadrul unei coaliţii care ar beneficia de o majoritate de 54 de deputaţi.

Doar un singur partid susţinut de minoritatea rusofonă, Stabilitate!, a depăşit pragul de 5%, obţinând 6,80%, care îi asigură 11 mandate, în timp ce formaţiunea istorică a vorbitorilor de limbă rusă, Armonie, cândva puternică, nu a reuşit să intre în parlament, obţinând doar 4,81% , la fel ca Uniunea Rusă din Letonia (pro-Kremlin, 3,62%).

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.