VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Partidele nu au raportat anul trecut cheltuieli de 20 de mil. de lei. Cea mai mare cotă îi revine fostului Partid „Șor”

Anul trecut, partidele din R. Moldova nu au raporta cheltuieli de peste 20 de milioane de lei. Cea mai mare sumă, 82%, îi revine fostului Partid „Șor”, declarat neconstituțional în 2023, și sateliților acestuia, transmite IPN.

Constatările se regăsesc într-un raport al Asociației „Promo-LEX”, care realizează astfel de analize din 2016. După Partidul „Șor”, urmează PSRM – cu 2 milioane de lei nedeclarate, Partidul „Renaștere” – 1,2 milioane de lei și Partidul „Șansă” – 706 mii de lei. Cele mai multe cheltuieli au fost pentru organizarea evenimentelor de promovare politică, presă și materiale promoționale, locațiunea sediilor etc.

„Monitorizând finanțarea partidelor din 2016, în sfârșit am văzut în anul 2023 un efort destul de susținut pe partea de consolidare a capacităților Comisiei Electorale Centrale în ceea ce ține în special de controlul și supravegherea finanțării politice. În premieră în Republica Moldova, în 2023, un partid politic a fost declarat neconstituțional. De fapt, declararea neconstituțională a partidului Șor nu a stopat această echipă de la promovarea politică și de la activitățile politice pe care le desfășoară și în prezent”, a declarat directorul de programe a Promo-LEX, Nicolae Panfil.

Un aspect salutabil pentru anul 2023 e activizarea eforturilor organelor de investigație pentru verificarea finanțării partidelor politice, dar și a campaniilor electorale.

„În premieră am văzut partide politice investigate, luate la întrebări pentru fapte legate de falsificarea rapoartelor, nedeclararea cheltuielilor. Acest lucru cred că este un fapt bun, doar că ne dorim ca aceste activități de investigare să fie, pe de o parte, realizate comprehensiv, să arate solid în fața instanței, iar judecata să se expună, și pe de altă parte, să dureze cât de scurt posibil. Or, până în prezent nu avem încă dosare penale încheiate pe activități de finanțare ilegală”, a mai spus Nicolae Panfil.

Mariana Focșa, analistă a finanțelor Promo-LEX, a menționat că venituri pentru anul 2023 au fost declarate de către 34 de partide politice. 22 de partide care au depus rapoarte au declarat zero cheltuieli. Cele mai multe venituri au fost declarate de Partidul Acțiunii și Solidaritate – peste 22 de milioane de lei, Partidul Socialiștilor – 10 milioane de lei și Partidul Social Democrat European – 4,8 milioane de lei.

În funcție de sursa veniturilor declarate de partide, 84% sunt alocații din bugetul de stat, 5% –donații de la persoane fizice, 4% – donații de la persoane juridice, 4 % – cotizații de membru de partid, iar 3% –resurse financiare acumulate din activități economice. 87% din venituri au fost declarate de către 6 partide și doar 13% din venituri au fost declarate de celelalte 28 de partide care au raportat colectarea veniturilor în 2023.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.