VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Parteneriatul R.Moldova cu NATO se consolidează prin noi proiecte de securitate și apărare

În urma invaziei Federației Ruse în Ucraina, parteneriatul Republicii Moldova cu NATO a căpătat o intensificare semnificativă, cu 18 proiecte în derulare în cadrul celui mai mare program de consolidare a capacităților de apărare și securitate al țării. Ambasadorul Republicii Moldova în Regatul Belgiei și șeful misiunii Republicii Moldova pe lângă NATO, Viorel Cibotaru, a subliniat că, pe lângă proiectele deja existente, au fost incluse inițiative noi, cum ar fi combaterea dezinformării și a propagandei, precum și dezvoltarea forțelor armate.

Potrivit diplomatul, NATO sprijină armata Republicii Moldova printr-un program de cooperare care include proiecte cu un buget total de peste 100 de milioane de dolari. Aceste proiecte sunt implementate pe termen lung și vor contribui la reevaluarea nevoilor de securitate ale țării.

Un alt aspect important menționat de Cibotaru a fost implementarea unui program de reziliență, precum și dezvoltarea unor instrumente noi pentru combaterea atacurilor cibernetice. De asemenea, negocierile pentru un nou Plan de Parteneriat adaptat cu NATO s-au încheiat, iar acesta va fi aprobat de Guvern pentru perioada 2025-2028, incluzând obiective de cooperare și proiecte specifice.

Cibotaru a explicat că Planul de creștere a rezilienței se axează pe șapte domenii esențiale, inclusiv securitatea cibernetică, energia și protecția frontierelor, având scopul de a întări capacitățile guvernamentale de a asigura securitatea cetățenilor. Totodată, diplomatului a subliniat că, în prezent, nu există discuții privind o posibilă aderare a Republicii Moldova la NATO, subliniind că procesul de aderare la Uniunea Europeană este paralel cu parteneriatele existente cu NATO, fără a condiționa aderarea la UE de integrarea în Alianță.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.