VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Parlamentul, societatea civilă și reprezentanții mass-media își unesc forțele pentru a preveni și a combate dezinformarea

La Parlament a fost lansat primul Program de cooperare în domeniul combaterii dezinformării și promovării democrației „Triunghi pentru Democrație”. La eveniment au participat Președintele Parlamentului, Igor Grosu, europarlamentarul Dragoș Tudorache, președinta Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Liliana Nicolaescu-Onofrei, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, deputați din Parlamentul Republicii Moldova, reprezentanți ai instituțiilor mass-media din țară, ai societății civile, ai partenerilor de dezvoltare, precum și reprezentanți ai Parlamentului European.

Programul „Triunghi pentru Democrație” are obiectivul de a contracara amenințările și activitățile de manipulare a informațiilor și de a contribui protejarea democrației în societate, care va fi realizat prin cooperare între Parlament, societatea civilă și reprezentanții mass-media. Programul urmărește abordarea soluțiilor pentru problema complexă a manipulării informaționale, asigurând, în același timp, libertatea de exprimare.

În mesajul adresat în deschiderea evenimentului, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a menționat că manipularea și dezinformarea sunt periculoase și toxice pentru întreaga societate. „Pentru a combate aceste fenomene avem nevoie urgentă atât de îmbunătățirea legislației, cât și de instituții eficiente. Noi trebuie să ne protejăm spațiul informațional și să menținem echilibrul între libertatea de exprimare și combaterea dezinformării”, a subliniat șeful legislativului.

Potrivit eurodeputatului Dragoș Tudorache, coordonator al activităţilor de susţinere a democraţiei parlamentare în Republica Moldova, fenomenul dezinformării devine o problemă majoră, pentru că afectează societatea și viețile oamenilor. „Aș vrea ca în discuțiile noastre să vedem modele care au investit în instrumente eficiente, menite să combată acest fenomen”, a afirmat europarlamentarul.

„Sper ca această împărtășire a experienței în context european, dar și inițiativele legislative pe care le avem pentru securizarea spațiului informațional să ne ajute să identificăm soluții pentru această problemă”, a accentuat președinta Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Liliana Nicolaescu-Onofrei.

Prima sesiune din cadrul programului s-a concentrat pe subiectul prevenirii și combaterii dezinformării în mediul online. Discuțiile dintre deputați, europarlamentari, reprezentanți ai societății civile, ai partenerilor de dezvoltare și jurnaliști s-au desfășurat pe parcursul întregii zile.

Programul „Triunghi pentru Democrație” este parte a activităților incluse sub egida Memorandumului de cooperare dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul European, semnat anul trecut.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.