VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Parlamentul European a declarat Rusia „stat sponsor al terorismului”

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a declarat miercuri, 23 noiembrie Rusia drept stat care sponsorizează terorismul, argumentând că atacurile sale militare asupra țintelor civile ucrainene, cum ar fi infrastructura energetică, spitalele, școlile și adăposturile au încălcat dreptul internațional.

Eurodeputaţii au adoptat, cu 494 voturi pentru, 58 împotrivă şi 44 abţineri, o rezoluţie legată de ultimele evoluţii din războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Rezoluția adoptată are un caracter simbolic și cere democrațiilor din întreaga lume să urmeze exemplul. Ea vine și ca un răspuns la cererile repetate ale președintelui Zelenski în acest sens, care a clamat moartea a mii de civili și distrugerea deliberată a infrastructurii.

Documentul subliniază că atacurile şi atrocităţile deliberate comise de forţele ruse şi reprezentanţii acestora împotriva civililor din Ucraina, distrugerea infrastructurii civile şi alte încălcări grave ale dreptului internaţional şi umanitar constituie acte de terorism şi crime de război. În lumina acestui fapt, ei recunosc Rusia ca stat care sponsorizează terorismul şi „recurge la mijloace teroriste”.

Moscova a reacționat furioasă la decizia Parlamentului European.

„Propun desemnarea Parlamentului European drept sponsor al idioților”, a scris purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zakharova, pe Telegram.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat decizia Parlamentului European.

„Rusia trebuie să fie izolată la toate nivelurile și trasă la răspundere pentru a pune capăt politicii sale de lungă durată de terorism în Ucraina și pe tot globul”, a scris Zelenski pe Twitter.

Zelenski a cerut Statelor Unite și altor țări să declare Rusia un stat sponsor al terorismului, acuzând forțele sale că vizează civili, ceea ce Moscova neagă.

Potrivit Reuters, Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a refuzat până acum să includă Rusia pe lista statelor teroriste, în ciuda rezoluțiilor din ambele camere ale Congresului care îl îndeamnă să facă acest lucru.

Departamentul de Stat al SUA numește în prezent patru țări – Cuba, Coreea de Nord, Iran și Siria – drept stat sponsor al terorismului, ceea ce înseamnă că sunt supuse unei interdicții de export de apărare și restricții financiare.

Cinci țări UE – Polonia, Republica Cehă și statele baltice – au declarat deja Rusia stat sponsor al terorismului, în timp ce adunarea parlamentară a Consiliului Europei a declarat și actualul regim rus ca fiind „unul terorist”.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.