VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Comisia Europeană va aproba PNRR-ul Ungariei, dar va reține orice plată până la îndeplinirea condițiilor

Comisia Europeană va aproba probabil săptămâna viitoare planul de redresare post-pandemic al Ungariei pentru a menține deschisă posibilitatea unor plăți ulterioare din partea UE, dar va reține orice plată până când Budapesta va îndeplini toate condițiile convenite, au declarat surse din cadrul executivului comunitar pentru Reuters.

În cadrul planului de redresare al UE, Ungaria ar putea primi subvenții în valoare de 5,8 miliarde de euro pentru a le cheltui pentru a face economia mai ecologică și mai digitală – bani de care Budapesta are mare nevoie în contextul unei inflații în creștere, al încetinirii creșterii economice și al creșterii costurilor de împrumut.

Separat, Comisia va recomanda probabil, de asemenea, săptămâna viitoare, ca guvernele UE să suspende 65% din transferurile de la bugetul UE către Ungaria, adică aproximativ 7,5 miliarde de euro, până când vor fi îndeplinite multe dintre aceleași condiții ca și în cazul fondurilor de redresare, în principal în ceea ce privește independența sistemului judiciar, au declarat sursele pentru Reuters.

Măsura Comisiei de a reține în total 13,3 miliarde de euro de la Ungaria va veni după luni de negocieri cu guvernul premierului Viktor Orban în legătură cu preocupările UE privind corupția la nivel înalt și protejarea independenței instanțelor, a instituțiilor neguvernamentale și a mass-media, precum și a drepturilor minorităților.

Sursele din cadrul Comisiei Europene au refuzat să fie numite din cauza caracterului sensibil al problemei.

Conform unui acord cu Comisia, Ungaria trebuia să ia măsuri în privința unora dintre aceste preocupări cheie până la 19 noiembrie, dar oficialii au declarat că o evaluare preliminară a arătat că măsurile luate sunt insuficiente.

Tratarea planului Ungariei de a cheltui cele 5,8 miliarde de euro în subvenții din fondul de redresare al UE și înghețarea celor 7,5 miliarde de euro pentru Budapesta din așa-numitele fonduri de coeziune ale UE sunt două procese juridice separate. Cu toate acestea, ele au în comun un set de condiții pe care Ungaria trebuie să le îndeplinească pentru a obține deblocarea banilor.

Aprobarea de către UE a planului de redresare a Budapestei este o modalitate de a menține deschisă opțiunea de efectuare a plăților și, prin urmare, de a exercita presiune asupra guvernului Orban pentru a îndeplini numeroasele condiții.

Fără aprobarea din 2022, 70% din subvențiile din fondul de redresare ar fi fost irevocabil pierdute.

Aceeași logică se aplică și în cazul recomandării de a îngheța mai mult de jumătate din banii din fondul de coeziune al UE pentru Budapesta, bani pe care țările UE îi obțin pentru a egaliza standardele de viață în blocul de 27 de țări.

Odată ce Ungaria va răspunde preocupărilor UE, în principal în ceea ce privește combaterea corupției și independența sistemului judiciar, astfel încât fondurile de la bugetul UE să nu prezinte riscul de a fi cheltuite în mod necorespunzător, plățile pot fi deblocate, au mai afirmat sursele.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.