VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Parlamentul a supus consultărilor publice proiectul de racordare a cadrului național la Protocolul OMS pentru eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun

Comisia protecție socială, sănătate și familie a desfășurat, astăzi, consultări publice pe marginea proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative: Legii  privind controlul tutunului, Codului contravențional, Legii privind supravegherea de stat a sănătății publice.

Obiectivul primar al proiectului este alinierea la Protocolul pentru eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun la Convenția-cadru a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind controlul tutunului. O clauză importantă a proiectului ține de protecția împotriva expunerii la fumul de tutun, prin interdicția de a fuma la balcoanele caselor de locuit (apartamentelor, căminelor), în locurile de uz comun în cămine și în locuințele în care se află minori și femei gravide.

Potrivit Ministerului Sănătății, Moldova este unicul stat din regiunea europeană a OMS în care s-a înregistrat un trend în creștere a consumului de tutun în ultimii ani, în special datorită creșterii consumului produselor noi, inclusiv țigărilor electronice și celor cu arome. Legislația trebuie să fie aplicabilă pentru toate tipurile de produse ca să putem reduce consumul lor, în favoarea sănătății populației, în primul rând, a tinerilor, consideră instituția. Totodată, autoritatea optează pentru formularea clară în proiect a prevederilor referitoare la expunerea la fumul de țigară, propunere care vine în urma multiplelor petiții din partea cetățenilor.

A fost prezentată și poziția mediului de afaceri, exprimată de Asociația Businessului European, alte companii, care au salutat aderarea Republicii Moldova la  Protocolul pentru eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun la Convenția-cadru a OMS privind controlul tutunului. A fost anunțată deschiderea pentru dialog în formularea unei opinii comune referitoare la proiectul de lege. În acest sens, a fost abordată perspectiva aplicării sistemului național de localizare și urmărire pentru toate produsele din tutun și cele conexe fabricate sau importate pe teritoriul Republicii Moldova (sistemul „track and trace”). În context, Dan Perciun a subliniat că banii din contrabandă cu tutunul au alimentat rețele criminale care contribuie la destabilizarea situației din țara noastră: „Sistemul „track and trace” poate contribui atât la protejarea pieței europene, cât și la consolidarea securității Republicii Moldova”.

La consultările publice au participat, de asemenea, reprezentanții Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, ai organizațiilor obștești, ai comunității avocaților și a medicilor. 

Președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, a mulțumit tuturor celor care au răspuns invitației de a participa la consultări. Deputatul a anunțat că proiectul trebuie să fie îmbunătățit, coordonat, fiecare aspect discutat în detaliu, iar carențele – eliminate. Până la finele anului curent, proiectul urmează să fie votat în două lecturi și implementat într-un termen rezonabil. Se propune ca noile prevederi să fie puse în aplicare într-o perioadă de 2-3 ani.

Consultarea publică a Proiectului de lege va continua.

Autor

  • Loredana Buzdugan

    Responsabilă de plasarea știrilor de actualitate și din domeniul justiției pe site-ul voceabasarabiei.md. A activat anterior la Ziarul de Gardă, TV8 și Pro TV Chișinău.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.