VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Parlamentari din 20 de state europene se vor afla la Chișinău în cadrul unei reuniuni dedicată francofoniei

Zeci de parlamentari din aproximativ 20 de țări europene vor vizita Republica Moldova, săptămâna viitoare, pentru a participa la o reuniune dedicată cooperării în spațiul francofon. În acest sens, Parlamentul va găzdui Conferința Președinților Regionalei Europa din cadrul Adunării Parlamentare a Francofoniei (APF).

În deschiderea Conferinței vor adresa mesaje participanților Jean-Charles Luperto, delegat regional al APF pentru Europa, Doina Gherman, vicepreședinta Parlamentului, și premierul Dorin Recean. Deputata Marcela Adam, președinta secției moldovenești la APF, va prezenta un raport privind stadiul actual și prezența francofoniei în Moldova, iar Aneta Gonța, vicepreședinta Consiliului Audiovizualului, președinta secției moldovenești a Uniunii Presei Francofone, se va referi la lupta împotriva dezinformării.

Despre evoluția situației politice în spațiul francofon, impactul războiului din Ucraina și modul în care UE reacționează la ingerința străină vor vorbi invitații Bruno Fuchs, Jean-Michel De Waele, profesor la Bruxelles, și Vincent Couronne, profesor la Universitatea Sorbona. 

Conferința Președinților Regionalei Europa din cadrul APF va fi precedată de un seminar de consolidare a capacităților parlamentarilor în lupta împotriva dezinformării și a știrilor false. La discuții vor participa parlamentari din țările europene francofone, deputați și funcționari din Parlamentul Republicii Moldova. Discuțiile vor viza fenomenul dezinformării în spațiul francofon, cazul Republicii Moldova, precum și efectele știrilor false asupra activității parlamentare.

Conform agendei, delegația Adunării Parlamentare a Francofoniei va vizita Alianța Franceză din Moldova, Agenția Universitară a Francofoniei, Centrul social pentru copii și ecopensiunea  „Vent d’Est” din satul Horodiște, raionul Rezina. 

Parlamentul Republicii Moldova este membru asociat la Adunarea Parlamentară a Francofoniei din 1998. APF este compusă din secțiuni, reprezentând 70 de parlamente de pe cele cinci continente.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.