VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Până în 2026 R. Moldova și Romania vor avea 9 poduri construite și reabilitate peste râul Prut

Până în anul 2026 Republica Moldova și Romania vor avea 9 poduri construite și reabilitate peste râul Prut. Secretarul general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale,(MIDR) Lilia Dabija, a participat la ședința grupurilor de lucru pe domeniul infrastructurii de transport, desfășurată la București, în contextul lucrărilor Comisiei mixte moldo-române pe domeniul transportului rutier, se arată într-un comunicat al MIDR.

La masa discuțiilor cu oficialii români de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, au fost abordate subiecte ce țin de implementarea Acordurilor privind construirea și reabilitarea podurilor peste râul Prut. În particular au fost agreate aspecte ce țin de întreținerea podului Giurgiulești – Galați, dar și aspectele tehnice, financiare, juridice și organizatorice referitoare la construirea podurilor Ungheni (RO) – Ungheni (RM), Leușeni – Albița, Sculeni (RO) – Sculeni (RM), Cahul – Oancea.

De asemenea, părțile au convenit asupra construcției altor trei noi poduri peste râul Prut: Costești – Stânca; Leova – Bumbăta; Leca – Fălciu. În privința construcției Autostrăzii Unirii, oficialii din România au fost informați despre demersul Republicii Moldova, prezentat Comisiei Europene referitor la modificarea hărții rețelelor Trans Europene de Transport TEN-T, prin includerea în Rețea a Autostrăzii A8 Târgul Mureș – Iași – Ungheni, acesta fiind și punctul de conexiune a Republicii Moldova la rețeaua de Autostrăzi a Uniunii Europene,  până la Chișinău și în continuare până la Odessa  (Ucraina).

Totodată au fost discutate proiectele finanțate prin intermediul instrumentului european „Investiții în Conectivitate pentru Țările Parteneriatului Estic” (EPIC), care are drept scop acordarea suportului în elaborarea și definitivarea Proiectelor de dezvoltare a infrastructurii Țărilor Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova și Ucraina).

La final părțile au stabilit modalitățile de colaborare pentru preluarea experienței necesare în procesul transpunerii și implementării legislației europene, a aspectelor procedurale ale negocierilor de aderare pe capitolul Rețele transeuropene, precum și a mecanismului de pregătire a proiectelor pentru alocarea resurselor financiare din fonduri europene.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.