În contextul unui an electoral extrem de încărcat în toată lumea, compania OpenAI, care a creat ChatGPT, a anunțat că nu va permite utilizarea instrumentelor sale informatice în campanii politice, transmite Agerpres. În SUA, în India, în Regatul Unit sau în Uniunea Europeană, aproape jumătate din populaţia globului va fi chemată la urne în 2024.
OpenAI, cu sediul în statul american California, a popularizat inteligenţa artificială, însă a provocat în acelaşi timp îngrijorare privind posibila utilizare a acesteia în campanii de dezinformare, cu scopul de a dirija voturile.
Compania a subliniat că nu va permite utilizarea în scopuri politice a instrumentelor sale informatice, printre care ChatGPT.
„Vrem să fim siguri că tehnologia noastră nu va fi folosită într-un mod care poate afecta procesul democratic. Evaluăm continuu eficienţa potenţială a instrumentelor noastre pentru convingere individuală. Până când vom şti mai mult, nu vom permite oamenilor să construiască aplicaţii pentru campanii politice sau militante”, a explicat OpenAI.
Forumul Economic Mondial de la Davos, care se va încheia în 19 ianuarie, a avertizat, săptămâna trecută, că dezinformarea intenţionată sau involuntară cu ajutorul inteligenţei artificiale ar putea „submina legitimitatea guvernelor nou alese”.
Temeri privind dezinformarea electorală există de mai mulţi ani, dar accesul publicului larg la generatoare puternice de texte şi imagini agravează mult ameninţarea, după părerea unor experţi.