VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Oligarhul Alexandr Babakov, cetățean cu origini basarabene, implicat în schemele politice ale Kremlinului

Rusia a cheltuit peste 300 de milioane de dolari, bani care au ajuns la politicieni și partide politice din zeci de țări începând din 2014 și intenționează să cheltuiască și mai mulți bani în anii următori, au declarat marți oficiali americani pentru mass-media, aceasta fiind cea mai recentă acuzație de ingerință rusă în politica externă, transmite The New York Times.

Milionarul rus Aleksandr Babakov, cetățean cu origini basarabene, ar fi una dintre persoanele implicate în finanțarea de către Kremlin cu sute de milioane de dolari a unor partide străine pentru exercitarea influenței rusești. Babakov ar fi fost implicat într-o finanțare a unui partid de extremă dreaptă din Franța.

Banii au fost adesea trimiși în mod ascuns către politicieni și partide prin intermediul unor grupuri de reflecție, contracte false, întreprinderi de stat și companii fantomă, au relatat New York Times și alte câteva instituții, citând un oficial anonim și o telegramă neclasificată a Departamentului de Stat.

Într-un caz, oficialii americani au afirmat că ambasadorul rus într-o țară asiatică nespecificată a dat unui candidat la președinție milioane de dolari în numerar.

Unele dintre aceste operațiuni de influență sunt legate de politicianul rus Aleksandr Babakov și de oligarhul Evgheni Prigozhin, ambii acuzați de procurorii federali pentru ingerință în politica americană, se arată în cablograma Departamentului de Stat.

„Avem doar cinci milioane de euro pe an. Prea puţini”, a spus Marine Le Pen, într-o zi tristă din noiembrie 2014. „Trebuie să căutăm un împrumut în Franţa sau în altă parte…”, a completat politicana franceză de extremă dreaptă. S-a trezit imediat cu banii în cont. Din Rusia. Împrumutătorul era Alexander Babakov, bogat deputat al Camerei Inferioare a Parlamentului Rusiei şi fost lider al partidului naţionalist Rodina, un loial lui Putin care doar în Franţa deţinea o proprietate de 16 milioane de dolari şi la Paris o mega-casă în Rue de l ‘Université, la o aruncătură de băţ de Turnul Eiffel.

Bucătarul şi jucătorul de tenis

Doi oameni de mare încredere are Putin. Unul este Evgheni Prigozhin, poreclit „bucătarul lui Putin”, căutat deja de FBI pentru amestec în alegerile din SUA din 2016, aflat astăzi în fruntea mercenarilor din Grupul Wagner.

Celălalt este Alexandr Babakov, 59 de ani, de origini moldoveneşti, este supranumit tenismenul, fiind fost campion de tineret la tenis de masă şi actual preşedinte al federaţiei ruse de tenis de masă.

Dar, mai presus de toate, este vicepreşedintele Dumei şi un oligarh care americanii îl socotesc agent al serviciilor de la Moscova.

Departamentul de Stat a făcut referire la comentariile de marți ale purtătorului de cuvânt Ned Price, care a calificat eforturile Rusiei de a se amesteca în alegeri drept „un asalt asupra suveranității”.

Rusia se confruntă de ani de zile cu acuzații că intervine în alegerile străine pentru a înclina balanța spre candidații săi preferați.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.