Ex-ministra Justiției, și actualul președinte al Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, Olesea Stamate, a venit cu precizări după ședința Consiliului Suprem de Securitate.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Olesea Stamate, a explicat cum în 30 de zile CSM va deveni funcțional.
”Conform legii 6 din cei 12 membri ai CSM sunt numiți de Parlament din rândul societății civile. Din moment ce vom avea toate deciziile comisiei de Pre-vetting pe candidații care au depus dosarele la concurs, Parlamentul va putea numi pana la cel mult 6 membri in CSM. Iar legea actuală prevede ca cvorumul necesar la CSM este de 2/3 din membri efectiv în exercițiul funcției. Astfel, CSM va deveni funcțional la momentul numirii de către Parlament a membrilor din rândul societății civile”, a explicat ex-ministra.
Totodată, Stamate subliniază că mandatul judecătoarei Nina Cernat continuă pana la alegerea succesorului de competență – adică până când Adunarea Generală a Judecatorilor își va alege membrii CSM din rândul judecătorilor.
”Anticipez întrebările ce vor apărea referitor la legitimitatea deciziilor unui CSM compus în majoritate din membri non-judecători. Mingea va fi în fileul judecătorilor. Dacă vor să-și aleagă reprezentanții săi în CSM – o pot face și mâine:) Iar până atunci- va activa CSM cu membri numiți de Parlament și va începe deblocarea anumitor procese și decizii (anunțarea concursurilor pentru CSJ, etc.)”, a explicat Stamate.
Reamintim că astăzi a avut loc ședința CSS în legătură cu situația excepțională în justiție.
În urma ședinței, membrii CSS au venit cu următoarele decizii și recomandări:
– Accelerarea creării Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). CSM urmează să fie funcțional în cel mult 30 de zile. Parlamentul va numi membri non-judecători, care au promovat verificarea Comisiei de evaluare externă.
– Parlamentul va pregăti cadrul legal pentru crearea Curții Anticorupție, care să fie funcțională în cel mult 3 luni. Curtea Anticorupție va examina dosarele de mare corupție și dosarele de corupție din justiție.
– Ministerul Justiției, Institutul Național al Justiției și noul CSM vor lucra împreună pentru a pregăti și a aduce tineri judecători în sistem.