Numărul copiilor din școlile românești din Transnistria este în creștere. Despre aceasta a anunțat Oleg Serebrian, viceprim-ministrul pentru Reintegrare al Republicii Moldova.
În cadrul emisiunii Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei, Oleg Serebrian a menționat că a fost în vizită de lucru la toate cele opt școli din regiunea transnistreană.
”Nu se poate spune că problema școlilor românești din Transnistria e rezolvată, atâta timp cât școala din Grigoriopol funcționează la Doroțkaia, atâta timp cât Liceul Evrica din Râbnița nu și-a recâștigat sediul. Și cel de la Tiraspol are anumite probleme. Ele sunt soluționate întotdeauna pe termen scurt, nu am avut probleme majore timp de un an de zile. Nu am avut subiecte care să fi apărut în spațiul public și să nu fi fost rezolvate. Numărul copiilor din școlile cu predare în limba română e într-o ușoară creștere. Sigur că nu a atins încă nivelul de 4.000 pe care l-a avut inițial, dar în acest an a fost o creștere. În acest an a fost o creștere de 20%. N-am simțit în ultimii 4-5 ani descreșeri. Au fost creșteri lente și e salutabil faptul că vin și copii vorbitori de rusă, care vor să învețe la o școală românească și să obțină o diplomă recunoscută cu care pot să meargă oriunde…”, a declarat vicepremierul.
Totodată, în cadrul emisiunii Oleg Serebrian a vorbit și despre vizita oficială în Ucraina, despre posibile planuri ale reintegrării țări, despre criza energetică, despre soarta punctelor de control din regiunea transnistreană, dar și despre un posibil interes al Rusiei de a rezolva conflictul transnistrean.