Cel puțin trei sferturi dintre militarii care sunt în unitățile ruse dislocate în regiunea transnistreană sunt originari din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. O spune vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, potrivit căruia militarii din cadrul contingentului rus de menținere a păcii sunt recrutați din zona necontrolată de autoritățile constituționale.
Vicepremierul pentru Reintegrare susține că după ce autoritățile moldovene au interzis rotația militarilor prin aeroportul Chişinău, Moscova a început să recruteze pentru contingentul său din Transnistria locuitori din stânga Nistrului.
Vicepremierul a reiterat că cea mai mare problemă în soluționarea diferendului transnistrean este cea legată de munițiile stocate în depozitul militar de la Cobasna. Potrivit lui, ultima evaluare a munițiilor stocate s-a făcut în anul 2006, dar a fost una foarte superficială. Din acest considerent, este foarte necesară o evaluare complexă a stocurilor de muniție și a stării acesteia.
„Stocurile de muniții care, foarte realistic vorbind, distrugerea lor poate dura foarte multă vreme, evaluarea lor, distrugerea lor este un proces foarte lung. Dacă cineva își imaginează că acest lucru se întâmplă într-un an sau în doi ani, greșește. Evaluarea, însăși evaluarea depozitelor, mi s-a spus că poate dura foarte multă vreme, trebuie deschise lăzi, trebuie cineva să le vadă. Ultima evaluare, dacă nu greșesc, s-a făcut în 2006, se spune că a fost destul de superficială pe alocuri, deci să spunem acum cât este, ce este, în ce stare este, ar fi neatent. Aici primul lucru pe care trebuie să-l cerem este o evaluare serioasă a ceea ce avem cu adevărat la Cobasna și a riscurilor”, a spus Serebrian.
Chişinăul cere constant retragerea trupelor și munițiilor ruse din regiunea transnistreană, însă Moscova și administrația de la Tiraspol spun că prezența acestui contingent este necesară pentru paza depozitelor de muniții de la Cobasna și menținerea misiunii de pacificare de pe Nistru, condusă de Federaţia Rusă.