VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Oficial: Indiferent de decizia Consiliului European, Moldova rămâne angajată pe calea aderării

„Indiferent de decizia Consiliului European, Moldova rămâne angajată pe calea aderării”. Declarația a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

Într-o conferință de presă, Daniel Vodă a declarat că R. Moldova și-a făcut tema pentru acasă și este pregătită de lansarea negocierilor.

Acțiunea diplomatică înaintea Summitului Consiliului European continuă: liderii de la Chișinău efectuează maratonul diplomatic cu liderii europeni. Nicio țară membră a UE nu are obiecții vizavi de pregătirea țării noastre pentru începutul negocierilor de aderare. Președinta Maia Sandu, prim-ministrul Dorin Recean și șeful diplomației moldovene, Nicu Popescu, poartă discuții cu oficialii de nivel înalt ai tuturor statelor membre UE pentru a promova importanța lansării negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, a declarat Vodă.

Totodată, acesta a subliniat că conducerea R. Moldova admite faptul că în cadrul Consiliul European există șansa să nu fie unanimitate privind începerea negocierilor.

Consiliul European urmează să discute la 14 și 15 decembrie lansarea negocierilor cu mai multe state candidate și există șansa să nu fie unanimitate privind toate. Dar asta nu înseamnă că integrarea europeană se amână sau anulează. Dacă decizia nu va fi luată la Consiliul din decembrie, aceasta va fi luată la o altă dată ulterioară. Important este că Moldova și-a făcut tema pentru acasă și este pregătită de lansarea negocierilor. Ca să anticipăm o discuție pe plan politic: Faptul că Moldova este pregătită nu este doar o afirmație din partea autorităților, ci este confirmată în primul rând de cei mai înalți oficiali ai Uniunii Europene. Comisia Europeană, prin recomandarea sa din 8 noiembrie, a subliniat clar că țara noastră a îndeplinit cu succes 94% din acțiunile necesare stabilite în vara anului 2022, obținând astfel o notă foarte înaltă. Ne angajăm să accelerăm eforturile de reformare, astfel încât să fim și mai pregătiți atunci când se va ajunge la un consens privind extinderea UE. Indiferent de decizia Consiliului European, Moldova rămâne ferm angajată pe calea ireversibilă a aderării la UE”, a conchis Vodă.

Menționăm că Consiliul European se reunește pe 14-15 decembrie.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.