Cazuri de gripă sezonieră nu au fost înregistrate în R. Moldova. Despre aceasta informează Agenția Națională pentru Sănătate Publică într-un comunicat remis presei.
Potrivit sursei citate, în perioada 3-10 octombrie morbiditatea prin IACRS s-a manifestat la un nivel de intensitate joasă, cu o descreștere de peste 15% în comparație cu perioada similară a sezonului 2021 și a constituit 215,90 cazuri la 100 mii populație (în total 5623 cazuri de IACRS, majoritatea fiind la copii). Din numărul bolnavilor cu IACRS, 62 au fost spitalizați.
Totodată, ANSP anunță că la Depozitul Național de Vaccinuri al ANSP au fost depozitate 188.000 de doze de vaccin antigripal. Vaccinul tetravalent este recomandat de OMS în sezonul 2022/2023 și conține 2 tulpini ale virusului gripal de tip A și 2 tulpini ale virusului gripal de tip B.
La începutul săptămânii viitoare, ANSP v-a recepționa încă o tranșă de 30.000 de doze de vaccin tetravalent antigripal, donație de la The Task Force for Global Health.
Toate dozele de vaccin antigripal vor fi livrate pe parcursul săptămânii viitoare de ANSP către CSP teritoriale, care, ulterior, le vor transmite instituțiilor medico-sanitare. Acestea, conform planurilor de vaccinare antigripală și prevederilor ordinului MS nr. 1253, din 31.12.22, vor administra vaccinul antigripal contingentelor profesionale și grupelor cu risc sporit de îmbolnăvire.
OMS recomandă vaccinarea antigripală în lunile octombrie- decembrie.
Protecția (rezistența) dezvoltată de vaccinul gripal începe după 7 zile de la vaccinare, este eficientă la 14 zile și maximă la 21 de zile după vaccinare.
Vaccinul antigripal poate fi utilizat simultan cu vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2. ANSP îndeamnă populația să se vaccineze concomitent împotriva gripei sezoniere și a infecției cauzate de virusul SARS CoV-2.