VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

OCTOPUS VULGARIS / MINUTUL lui Vasile Botnaru/ video

Fiecare din tentaculele caracatiței, care și-a atribuit de curând numele POBEDA, încearcă să dovedească, în competiție cu celelalte brațe, că este mai dibace, că i se cuvine un tain mai mare și un locșor cât mai aproape de tronul țarului, pe lângă papucii săi cu talpa dublată, pe care aburcă mahărul de la Kremlin ca să mai câștige oleacă de statură. E o competiție crâncenă între brațele octopusului pentru dreptul de a lustrui papucii lui Putin. Lider al competiției este deputatul Vasile Bolea, care și-a pus tricoul negru de învingător de etapă cu inscripția PUTIN-TEAM. Fostul jucător de rugby are suficient spațiu pe cutia toracică pentru întregul arbore genealogic al lui Putin, prezentat recent la întrunirea para-economică de la Sankt Petersburg. Dar încă nu au fost fabricate asemenea t-shirturi. Am auzit că Serghei Kirienko are sarcina să invadeze Europa cu tricouri, pe care ar fi imprimat copacul descendenței lui Putin ca să combată versiunea ucraineană potrivit căreia Putin e un H…LO.

Deputatul Vasile Bolea nu este de acord cu afirmația ucrainenilor. El s-a înscris în echipa lui Putin pe filiera prestidigitatorului orheian. La socialiști nu era lăsat să iasă mai în față. Dodon smântânea cu nerușinare toate oalele. Dar pentru că a pierdut prezidențialele, Dmitri Kozac împreună cu Dmitri Peskov au făcut rocada scurtă, luând calul de sub șeful socialiștilor și urcându-l în șa pe șoricar. Cu condiția că noua mascotă a opoziției antieuropene să scoată pe gură toate măscările și neghiobiile de care este în stare. Iată de ce mascota s-a mutat din Israel la Moscova – ca să însușească mai lesne vocabularul bădăranesc. Dar încă mai are de învățat până să ajungă la cota de impertinență, înregistrată de Jirinovski și lăsată moștenire urmașilor săi politici. Cea mai crâncenă este însă competiția blondei cu bruneta. Marina era până nu de mult favorita maratonului. Dar guțuloaika s-a dovedit a fi mai de plastelină, luând forma oricărui vas în care e turnată, iar handicapul retoric s-a transformat în avantaj, pentru că ea nu spune decât ceea ce i se spune. Marina are pretenția să improvizeze. Dar zădarnic se încruntă blonda deputată ca protagonista din filmul sovietic „Năpârca”. Pe lista americană de sancțiuni a ajuns bășcăneasa. Un loc pe lista neagră trage mai greu decât tinicheaua acordată Marinei Tauber de autoritățile rusești.

Și fostul jurnalist împuternicit să împartă borta covrigului încearcă să intre în competiția tentaculelor, făcând panaramă la aeroport, stropșindu-se în conferințe de presă la guvernare, poreclind-o “grupare criminală”. Cineva îmi spunea că nevasta insului are grijă să noteze în carnet de câte ori pe săptămână opoziționistul rostește sintagma belicoasă, ca să treacă apoi cifrele de bilanț în rapoartele despre munca de subminare a regimului. Cea mai solicitantă este competiția pentru fentarea Internetului. Ori de câte ori cineva reușește să mai reteze, pe rețelele sociale, câte un braț cu ventuze, apar în loc, ca ciupercile după ploaie, altele zece, și mai băgărețe, și mai sponsorizate, și mai dezgustătoare, ca nu cumva caracatița să iasă din grațiile Kreminului.

Autor

  • Vasile Botnaru

    Realizatorul și moderatorul emisiunii „Puncte de vedere, Puncte de reper”. Timp de 17 ani a fost șeful Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, biroul din Moldova. A studiat jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova și la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. A fost cotat printre cei mai populari 10 jurnaliști de către Clubul de Presa Chișinău timp de trei ani consecutiv, la mijlocul anilor '90. A fost unul dintre fondatorii (în 1992) a Agenției de știri Basa-Press. A contribuit la lansarea postului de televiziune Pro TV Chișinău. În 2009 a fost decorat cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincție de stat din Republica Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.