VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Octavian Țîcu: Problema transnistreană ar fi fost demult soluționată dacă ne-am fi reunit cu România

Diferendul transnistrean s-ar fi putut rezolva în condițiile în care ne-am fi reunit cu România, dar războiul de pe Nistru a avut o premisă importantă, stoparea acestui proces de reunificare. Afirmația a fost făcută de istoricul, ex-deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Octavian Țîcu, în cadrul emisiunii „Puncte de reflecție” de la Vocea Basarabiei.

„Dosarul transnistrean era imposibil de rezolvat. El s-ar fi putut rezolva în condițiile în care ne-am fi reunit cu România, dar acest război a început având ca o premisă importantă, stoparea acestui proces de reunificare statuată”, a precizat Țîcu.

Istoricul Octavian Țîcu a mai declarat că războiul din Transnistria a fragmentat teritorial Republica Moldova, creând un secesionism controlat de autoritățile de la Moscova.

„Războiul din Transnistria a avut câteva consecințe importante. În primul rând, a fragmentat teritorial Republica Moldova, creând un secesionism controlat de autoritățile de la Moscova prin intermediul unui regim-marionetă de la Tiraspol și garantând prezența militară rusă mai întâi sub forma Armatei a 14-a, după aceea sub formă de Grup operativ al trupelor ruse. Și lucrul acesta îl cunoaștem foarte bine, după care a fost semnat acel Acord de încetare a focului de către Elțîn și Snegur în 1992, care, chiar dacă prevedea retragerea armatelor ruse către 1 ianuarie 1994, voit a fost atras dl Snegur în această capcană a dependenței între soluționarea conflictului și retragere, așa-numitul „principiu al sincronizării”, a spus Țîcu.

Fostul deputat a menționat că regimul de la Chișinău a făcut mai multe cedări deliberate iar primele șantaje energetice au fost în anii 1993- 1994, atunci când Gazprom-ul a scumpit la sfârșit de an, prețul la gaze.

„S-au făcut mai multe cedări deliberate, spre exemplu, noi vorbim acum de Gazprom, dar primele șantaje energetice au fost chiar în ‘93-‘94, atunci când Gazprom-ul a scumpit la sfârșit de an, chiar în luna decembrie, prețul la gaz. Noi plăteam mai mult chiar decât statele europene și dublu față de statele CSI”, a declarat istoricul.

Octavian Țîcu a menționat că garantarea autonomiei găgăuzilor a fost o altă condiție a cedărilor succesive, deoarece ancorarea separatismului găgăuz în Constituția Republicii Moldova a fost o greșeală fatală iar consecințele acestei fronde le suportăm și în prezent.

„Invariabil autonomia găgăuză a fost un agent de influență al Federației Ruse, atingând o apocalipsă de neimaginat în 2008, atunci când Adunarea Populară din UTA Găgăuzia a cerut expres Parlamentului Republicii Moldova recunoașterea Abhaziei și Osetiei, așa cum făcuse Federația Rusă, și multe alte referendumuri legate de aderarea la Rusia ș.a.m.d.”

Fostul deputat a mai spus că atâta timp cât Rusia va mai fi o mare putere regională și va avea pârghii de influență în Republica Moldova, noi nu vom putea evolua.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.