VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Octavian Armașu: Inflația nu mai reprezintă un risc pentru investiții și consum

Măsurile anterioare de politică monetară luate de Banca Națională a Moldovei creează condiții pentru diminuarea ulterioară a inflației, astfel încât în octombrie curent să ajungă în intervalul de variație a inflației. Temperarea inflației și reducerea ratelor oferă o perspectivă pozitivă activității economice. Datele se regăsesc în cel de-al treilea raport asupra inflației prezentat de guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

Potrivit BNM, pe parcursul acestui an, Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a luat câteva decizii stimulative de politică monetară, micșorând consecutiv rata de bază până la nivelul de 6% anual, nivel menținut în cadrul celei mai recente decizii de politică monetară.

„Putem constata că inflația nu mai reprezintă un risc pentru investiții și consum, iar condițiile monetare create de BNM vin să susțină relansarea și creșterea economică. De altfel, de la începutul trimestrului III am văzut semne de revenire a economiei”, a declarat guvernatorul BNM, Octavian Armașu, potrivit IPN.

Potrivit prognozelor BNM, rata anuală a inflației va fi în descreștere până în prima jumătate a anului viitor, ajungând într-un final în proximitatea țintei inflației spre finele orizontului de prognoză. Pe toată perioada prognozată cererea agregată va fi negativă, fiind determinată de caracterul restrictiv al condițiilor monetare reale și de impactul negativ al cererii externe. Impulsul fiscal pozitiv va susține într-o anumită măsură cererea internă.

În perioada următoare, specialiștii BNM urmează să monitorizeze evoluțiile internaționale, cu accent pe piața petrolului, a gazelor naturale, pe cotațiile la zahăr și cereale, precum și pe alte evoluții legate de războiului din Ucraina.

Banca Națională a Moldovei ajustează în prealabil condițiile pe piețele monetară, de credit și valutară, asumându-și configurarea la necesitate a politicii monetare, urmărind astfel menținerea inflației în proximitatea țintei de 5% pe termen mediu și creând precondițiile pentru politicile macroeconomice asociate creșterii economice.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.