VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

O nouă discuție la Guvern cu fermierii: Agricultorii insistă pe sistarea importului de cereale din Ucraina

Un grup de fermieri se întrunesc, azi-dimineața, din nou la Guvern pentru a discuta cu premierul Dorin Recean despre problemele provocate de importul de produse agricole din Ucraina și să propună repetat sistarea livrărilor în Moldova a cerealelor din statul vecin.

”Atragem atenție că am fost informați de mai mulți agricultori că, imediat după anunțul ministrului Agriculturii despre faptul că nu vor fi introduse restricții temporare la importul cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina, prețul la grâu a mai scăzut cu 30-40 bani. Organizația noastră insistă că interdicția respectivă ar fi o măsura necesară pentru a nu admite catastrofa definitivă în sectorul agrar, care este necesară în condițiile în care statul nu alocă fermierilor compensații, după exemplu țărilor vecine din Europa de Est, și nici măcar nu îndeplinește alte promisiuni asumate anterior”, se arată într-o nouă declarație a Asociației ”Forța Fermierilor”.

Agricultorii insistă ca Republica Moldova să meargă după exemplul restricțiilor temporare introduse de România, Slovacia, Bulgaria și Ungaria, care deja au solicitat prelungirea interdicțiilor de import până la sfârșitul acestui an.

Amintim că, precedenta întâlnire a fermierilor cu premierul Dorin Recean a avut loc miercuri, 10 mai. Atunci, agricultorii au fost informați că autoritățile de la Chișinău nu intenționează deocamdată să interzică importul de cereale din Ucraina, însă Ministerul Agriculturii va monitoriza o dată la două zile, informațiile despre cantitatea de produse livrate din Ucraina.

”În cazul înregistrării unui flux masiv de cereale, în măsura în care acestea nu vor mai putea fi stocate în depozitele din țară, Executivul va interveni pentru gestionarea situației în interesul producătorilor locali. La fel, Guvernul propune un șir de măsuri de ordin economic, în vederea susținerii agricultorilor care au fost afectați de prețurile mari la motorină și îngrășăminte. Vom oferi 100 de milioane de lei suplimentar, care vor compensa cheltuielile fermierilor pentru materia primă”, a declarat premierul Dorin Recean.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.