VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

O donare de sânge salvează trei vieți

Benevol sau presați de circumstanțe, mii de moldoveni donează sânge pentru pacienții din spitale. Printre ei se găsesc și adevărați eroi, reușind să ofere zeci de litri de sânge pe parcursul vieții, iar astfel au salvat nenumărate vieți omenești. Pentru un asemenea serviciu nu cer ceva în schimb și spun că o fac pentru binele tuturor.

Toți angajații de la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui îl cunosc pe Eugen Burovic. Aceasta donează voluntar sânge pentru secția Hematologie pediatrică a Institutului Oncologic. Totul a început, acum patru ani, când copilul său ducea o luptă contracronometru pentru viață. Atunci a înțeles cât de importantă e donarea de sânge.

„Cred că e a șaptea, a opta oară. Pacineții au nevoie și eu știu ce înseamnă acest lucru. știu ce înseamnă să ai nevoie de sânge. În primul rând, știu că copii au prioritate, ei trebuie să fie sănătoși, ei sunt viitorul nostru, pentru ei și donez, și nu numai. Pentru cei care au nevoie donez”, a declarat Eugen Burovic.

La Centrul de Transfuzie am întâlnit și alți voluntari activi, precum sunt acești soți. Familia Rastorguev a călcat pragul instituției de nenumărate ori și a reușit să convingă și alți oameni să doneze sânge.

„Donez sânge cred că din 2009. Cantitatea sângelui donat este semnificativ, spun eu. Împreună cu soția venim să donăm atunci când avem timp. Achit trebuie să petreci ceva timp. Celor care au frică vreau să spun că nu este nimic dificil, dureros. – Ci din contra salvați vieți? – Da, salvăm vieți”, a declarat Dmitri Ratorguev.

„Ca donator, plasmă am donat de 10 ori. Trombocite am donat de două ori. – Fac pentru că așa îmi zice inima. – De câți ani faceți asta? – De patru ani aproape. – E o motivație în plus pentru a-i ajuta pe alții care chiar au nevoie și să salvem viețile unora, da? – Da. Este o motivație”, a menționat Tatiana Rastorguev.

Mulți donatori voluntari spun că acest obicei îi ajută să fie sănătoși.

 „În primul rând și sângele se curăță. Pentru sănătate e un plus. – Principal motiv este salvarea vieților? – Asta, desigur. – Ați aflat în urma unei campaniei? – Benvol am venit”

Specialiștii susțin că doritorii pot dona o cantitate de 450 de ml de sânge, de patru – cinci ori pe an, la un interval de minim două luni între donări. Sângele se recoltează de la persoane sănătoase, cu vârsta de 18 l- 60 de ani, iar procedura durează aproximativ zece minute.

„Zilnic la punctele de recolare din țară, la nivel național se apropie circa 200 de persoane. Comparativ cu anii precedenți, numărul donatorilor de sânge este în creștere deoarece și solicitările instituțiilor, de asemenea este în creștere . Se întâmplă din cauza complexității patologiilor”, susține vicedirectorul Centrului de Transfuzie, Silvia Roșca.

Institutul Oncologic și Spitalul de Urgență, sunt instituțiile medicale care de cele mai dese ori solicită transfuzii de sânge.

„Pe lângă patologiile cronice, pe lângă intervențiile planificate care intervin, apar diferite urgențe, inclusiv se întâmplă accidente, intervenții chirugicale de urgență, care inevitabil duc la necesitatea de produse sangvine și la probabilitatea ca acestea să fie utilizate în tratamentul pacientului”, a mai adăugat vicedirectorul Centrului de Transfuzie, Silvia Roșca.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.