VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Numărul panourilor fotovoltaice în țară a crescut cu 300%, anunță Ministerul Energiei

Criza energetică din Republica Moldova a dus la apariția unor noi tendințe pe piață și anume la creșterea numărului de instalații bazate pe energia regenerabilă. Comparativ cu 2022, în anul 2023, numărul panourilor fotovoltaice a crescut cu 300%, iar costurile mari la facturi au motivat oamenii să investească în capacitățile de generare de energie proprie, transmite Știri.md, care o citează pe secretara de stat Carolina Novac.

Evoluție extraordinară a capacităților instalate de fotovoltaice la prosumatori (producători și consumatori): față de anul 2018, capacitatea totală a crescut de 80 de ori. Iar în decembrie 2023 capacitatea instalată a ajuns la 115 MW.

”Oamenii, dar și business-ul de la noi din țară și-au redirecționat investițiile în panourile fotovoltaice și în 2023 versus 2022 vedem o creștere de 300 de procente. La turbinele eoliene este un alt procent pentru că și investițiile sunt mult mai mari și implică și un alt efort logistic, angajament, dar este o tendință foarte frumoasă și, pentru 2023, procentul de consum de energie regenerabilă în mixul de energie electrică reprezintă 10% comparativ cu 4% în 2022”, susține Carolina Novac.

Statul susține producătorii de energie verde, schema de sprijin pentru beneficiari fiind de trei tipuri:

Contorizarea netă, care de la 1 ianuarie 2024 se numește facturare netă, altfel spus cei care reușesc să-și instaleze capacități pentru propriul consum de maximum 200 kW putere instalată.

Tarif fix, asta însemnând sub 1 MW pentru solare și sunt 4 MW pentru eoliene și actualmente avem în jur de șase producători pentru eoliene și 224 pentru solare, cu tarife fixe. Producători de regenerabile la preț reglementat de ANRE în funcție de tipul de tehnologii și de cât de mare este instalația.

La preț fix: capacitățile de regenerabile (105 MW eoliene si 60 MW fotovoltaice) care urmează a fi instalate odată cu desfășurarea licitațiilor și acordarea rolului de câștigător producătorilor eligibili.  

În piața liberă, vorbim de producători de energie regenerabilă  la preț nereglementat, însemnând o piață liberă, adică cei care produc în special energie eoliană negociază acel preț cu furnizorul direct, care, de obicei, prețul ajunge ușor mai mic decât cel reglementat.

În prezent, în Republica Moldova sunt două tipuri de prosumatori: cei casnici, care ca număr sunt la vreo 3800 de utilizatori și deja de producători  non-casnici, care deși sunt într-un număr mai mic, în jur de 1100.

„Această cifră se schimbă constant, dorința atât a cetățenilor, cât și a bussinesului din Moldova a crescut vertiginos odată cu criza, respectiv cumulativ această capacitate însumează la 115 megawați. Cert e că nu putem să instalăm doar regenerabile în lipsa unor surse convenționale”, a declarat Carolina Novac.

Actualmente, în R. Moldova, cumulativ, avem în jur de 340 MW capacitate instalată de energie regenerabilă, aproape 1/3 din curba de consum pe care o avem noi pe malul drept al Republicii Moldova.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.