VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Numărul deceselor a scăzut, în 2022, cu peste 20 la sută

Anul trecut, în Republica Moldova au fost înregistrate 36 200 de decese, în scădere cu 20,5 la sută față de 2021. Descreșterea este una semnificativă de la independență încoace, anunță Biroul Național de Statistică.

Datele oficiale arată că aproape șase din zece moldoveni au murit din cauza bolilor de inimă, care au provocat cel mai des decese în rândul femeilor. Potrivit statisticii, 65% dintre femei au murit din cauza bolilor ale aparatului circulator, în timp ce în rândul bărbaților această pondere este de 51 la sută. Tumorile maligne au provocat 16% din decese, bolile aparatului digestiv – 7,5%, iar în urma accidentelor - 4,8%.

Discrepanțe majore între sexe au fost observate și în cazul mortalității prin accidente, intoxicații și traumatisme, tumori maligne și bolile aparatului respirator, însă în acest caz fiind observată o „supramortalitate masculină”. Astfel, numărul bărbaților decedați în urma accidentelor, intoxicațiilor și traumelor este de 3,5 ori mai mare comparativ cu numărul femeilor decedate din aceeași cauză, decesele datorate bolilor aparatului respirator de 2,2 ori, cele cauzate de tumorile maligne de 1,4 ori, iar cele asociate bolile aparatului digestiv de 1,3 ori.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.