Anual în programele psiho-sociale ale Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii sunt asistați circa 1.600 de copii victime ale abuzurilor psihologice, sexuale, domestice sau bullyingului.
Centrul a dezvoltat un program de reabilitare de lungă durată pentru copii victime ale diferitor forme de abuz și pentru familiile lor, transmite IPN cu referire la Radio Europa Liberă. Sura citată scrie că numărul copiilor aflați în situații de risc este în creștere în Republica Moldova și depășește 10 mii de cazuri anual, însă la nivel de țară nu există servicii de reabilitare psihologică pentru copii victime ale violenței.
Până acum, la Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii au fost referiți 130 de copii, dar au fost incluși în program doar 75, pentru că nu toți aveau nevoie de terapie pe termen lung.
„Noi primim un demers de la Direcția de Protecție a Copilului prin care suntem anunțați că echipa disciplinară a evaluat un copil și există necesitatea de reabilitare. Minorul poate fi victima unei forme de violență, fie în familie, fie în afara familiei, în școală sau în comunitate.
Noi contactăm familia, care este informată că va beneficia de serviciile noastre. Referirea poate fi făcută și de autoritățile tutelare, de părinți, rude, îngrijitori, asistenți parentali, specialiști abilitați în protecția copilului din instituțiile medicale, poliție, membri ai comunității sau copii”, a declarat managera proiectului, Diana Țeberneac, pentru Europa Liberă.
„Problemele asistate în cadrul centrului țin de dificultăți de funcționare în rezultatul anumitor traume. Este vorba de abuz psihologic, fizic, sexual, neglijare, bullying. Avem mai multe perspective de abordare, în special când este afectată dezvoltarea lui relațională. Pe parcursul intervenției cu copilul invităm părintele ca să vedem traseul pe care l-am parcurs sau ca să-i dăm indicații ce ar trebui să facă și el”, explică psihologul Oxana Șevcenco.
Autoritățile promit ca în viitor să dezvolte astfel de servicii și în centrele raionale. „În iunie 2022, guvernul a aprobat programul național de protecție a copilului, în care ne-am angajat să creăm și să dezvoltăm astfel de servicii. Cu siguranță, la început, vom colabora cu partenerii de dezvoltare”, afirmă Igor Chișcă, reprezentant al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, citat de Radio Europa Liberă.