VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Număr record de copii moldoveni născuți peste hotare

În anul 2021, au fost înregistrate 15.476 de acte de naștere ale copiilor-cetățeni ai Republicii Moldova născuți peste hotare. Agenția pentru Servicii Publice precizează că cifra este una record pentru ultimii zece ani de evidență.

Potrivit ASP, indicatorii sunt relativi, deoarece deseori cetățenii Republicii Moldova din străinătate își înscriu copiii în registrele de stare civilă cu întârziere sau nu o mai fac deloc, în special când un părinte este de altă naționalitate.

Începând cu 17 august 2001, perfectarea certificatului moldovenesc de stare civilă, în cazul în care actul de stare civilă al cetăţeanului Republicii Moldova a fost înregistrat de către autorităţile unui stat străin, are loc doar după transcrierea actului respectiv în registrele de stare civilă ale Republicii Moldova.

Astfel, cetățeanul Republicii Moldova este obligat să declare transcrierea în termen de 6 luni de la întoarcerea în ţară sau de la primirea din străinătate a certificatului de stare civilă ori a copiei sau extrasului de pe actul de stare civilă, potrivit IPN.

Cetățenii Republicii Moldova care se află temporar sau domiciliază peste hotarele țării pot solicita transcrierea actelor de stare civilă la misiunea diplomatică sau la oficiul consular al Republicii Moldova acreditate în țara de destinație.

Procedura de transcriere a actului de naştere pe numele copilului minor se realizează la cererea personală a rudelor de gradul I (părinți) sau II (bunici) pe linie dreaptă ale copilului ori a unei persoane împuternicite de către aceștia prin procură autentificată notarial, care poate fi depusă la serviciul stare civilă de la domiciliul solicitantului.

La depunerea cererii privind transcrierea actului de naștere pe numele copilului minor urmează să fie prezentate mai multe documente. Cererea de transcriere a actului de stare civilă se soluţionează în termen de două luni din ziua depunerii, iar pentru motive temeinice, acest termen poate fi redus.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.