VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Noul plan al lui Putin este să lase Ucraina fără energie: Populația și economia, afectată de restricții de consum și creșterea prețurilor

Moscova a reluat campanie de atacuri cu rachete şi drone asupra centralelor electrice ucrainene, forţând companiile energetice să impună opriri la nivel naţional în timp ce se străduiesc să repare pagubele şi să găsească surse alternative de aprovizionare.

Înainte de invazia pe scară largă a Rusiei în 2022, producţia internă de energie a Ucrainei era de aproximativ 55 de gigawaţi de electricitate, una dintre cele mai mari din Europa. Această capacitate de producţie de energie electrică a scăzut în prezent sub 20GW, din cauza bombardamentelor sau a faptului că ocupaţia rusă a scos aceste centrale din funcţiune, potrivit oficialilor ucraineni.

 Un atac rusesc a lovit sâmbătă instalaţii energetice din cinci regiuni, provocând pagube semnificative, a declarat ministrul Energiei de la Kiev, Gherman Galuşcenko, citat de Adevărul.ro. Ultimele lovituri au vizat, de asemenea, instalaţii de pompare pentru stocarea subterană a gazelor naturale folosite de clienţii din UE. Deşi aceste pompe pot fi înlocuite cu uşurinţă, atacurile evidenţiază preocupările legate de securitatea aprovizionării la iarnă, atât pentru consumul intern, cât şi pentru exporturile către blocul comunitar.

Ambasadorul UE la Kiev, Katarina Mathernova, a declarat că, din martie, „Rusia a distrus [o] producţie de energie de 9,2 GW” în Ucraina. Ea a adăugat că se întâlneşte cu oficiali pentru a stabili care sunt „nevoile lor urgente de echipamente energetice” pentru a „ajuta la atenuarea impactului atacurilor continue ale rachetelor ruseşti asupra infrastructurii energetice”.

Un oficial guvernamental ucrainean a descris atacul de sâmbătă ca fiind „devastator”, în timp ce un alt oficial a spus că este posibil ca până la iarnă locuitorii să îşi petreacă cea mai mare parte a zilei fără electricitate.

Și gazoductele au fost avariate

 Ambii oficiali au vorbit sub rezerva anonimatului cu „Financial Times“, deoarece nu au fost autorizaţi să vorbească cu presa. Unul dintre oficiali a declarat că numai în timpul bombardamentelor de sâmbătă s-au pierdut 1,2 GW de energie electrică, în timp ce infrastructura critică pentru transportul gazului din depozitele subterane din vestul Ucrainei a fost grav avariată.

Până în prezent, ţările europene au donat Kievului 120 de transporturi de echipamente şi instrumente energetice critice pentru a ajuta la consolidarea şi repararea sistemului energetic.

Creșteri de prețuri, nepopulare

 Pe lângă creşterea importurilor de electricitate din UE de la 1,7GW la 2,4GW şi punerea în funcţiune a mai multor centrale energetice pe gaz, conducerea Ucrainei va trebui să adopte noi creşteri nepopulare ale tarifelor, potrivit lui Borys Dodonov, şeful departamentului de studii energetice şi climatice de la Şcoala de Economie din Kiev, un think-tank.

„Dacă nu se iau măsuri, conform modelării noastre, atunci probabil că populaţia va avea doar două până la patru ore de electricitate [pe zi]”, a declarat Dodonov.

 Vineri, autorităţile ucrainene au dublat preţurile la energie în încercarea de a finanţa efortul de reconstrucţie, dar acestea sunt încă inferioare tarifelor pieţei.

 Litvinenko a declarat că Ucraina încearcă, de asemenea, să sporească utilizarea tehnologiei verzi, cum ar fi panourile solare şi turbinele eoliene. Deşi aceste tehnologii sunt considerate esenţiale pentru viitoarea securitate energetică a Ucrainei, ele necesită investiţii străine care, având în vedere profilul de risc al ţării, sunt greu de obţinut.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.