VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Nosatîi: Survolarea spațiului aerian național de către rachete rusești e o încălcare flagrantă a suveranității R. Moldova

O încălcare flagrantă a suveranității Republicii Moldova. Astfel califică ministrul apărării survolarea spațiului aerian național de către trei rachete rusești. Anatolie Nosatîi spune că rachetele prezentă un pericol major pentru aeronavele civile. De asemenea, o astfel de încălcare flagrantă a spațiului aerian prezintă riscuri majore pentru populația Republicii Moldova și infrastructura țării, întrucât rachetele pot avea deficiențe tehnice.

Ieri, Ministerul Apărării de la Chișinău a anunțat că în contextul atacurilor aeriene rusești asupra mai multor orașe din Ucraina, structurile specializate ale instituției au identificat trei ținte aeriene care au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova. Ministrul Apărării spune că rachetele rusești au traversat teritoriul național în regiunea de Est a țării și au fost lansate din direcția Mării Negre, notează IPN.

„Armata este dotată cu sisteme de radiolocație, care ne permit depistarea și identificarea țintelor de la diferite înălțimi și diferite distanțe. Orice încălcare a spațiului aerian reprezintă un pericol pentru orice țintă zburătoare pentru că nu există coordonare. Este o încălcare flagrantă a suveranității naționale pe cale aeriană. Această acțiune este ferm condamnată de conducerea statului. Noi am analizat direcțiile de deplasare a rachetelor și altitudinile și era clar că nu ne vizează pe noi”, a spus Anatolie Nosatîi la postul public de televiziune.

În același timp, ministrul apărării spune că pericolele la adresa securității militare a Republicii Moldova sunt reduse, atât timp cât Ucraina opune eroic rezistență armatei ruse. De asemenea, Anatolie Nosatîi calmează spiritele și spune că tehnica militară care circulă pe unele trasee face parte din exercițiile de pregătire ale armatei.

„La moment, analizând situația din Ucraina, observăm că forțele ruse sunt oprite departe de teritoriul național. Datorită curajului și dedicației poporului ucrainean, noi nu suntem vizați nemijlocit și un pericol iminent pentru securitatea națională militară nu este accentuat, dar riscuri sunt și nu trebuie să le negăm. Armata Națională se pregătește pentru îndeplinirea misiunii de bază, apărarea integrității și suveranității naționale. Vreau să atenționez populația că imaginile cu deplasarea tehnicii militare spre poligoanele militare nu trebuie să producă panică în societate, ci trebuie să crească nivelul de încredere în armată”, a mai spus ministrul apărării.

După ce ieri trei rachete rusești au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova, reprezentanții Autorității Aeronautice Civile și ai Ministerului Apărării s-au întrunit într-o ședință de urgență, în timpul căreia au decis că spațiul aerian rămâne deschis în limitele existente. De asemenea, potrivit unui comunicat al AAC, au fost adoptate o serie de decizii ce vor asigura diminuarea riscurilor la adresa aeronavelor civile ce efectuează zboruri spre și dinspre Aeroportul Internațional Chișinău.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.