VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Noi presiuni financiare ale Tiraspolului asupra școlilor românești din stânga Nistrului

Autoritățile separatiste de la Tiraspol au decis unilateral, pentru acest an, să perceapă taxe mai mari de la cele opt școli cu predare în limba română din stânga Nistrului, aflate sub jurisdicția Chișinăului, în comparație cu aceleași plăți percepute de la alte instituții de învățământ din regiune, transmite Ziarul Național.

Mai exact, noile taxe pentru serviciile comunale impuse sunt de câteva ori mai mari decât anterior, arată datele făcute publice de Biroul Politici de Reintegrare (BPR):

Energie electrică – majorarea este de la 0,76 de lei pentru un kwh la 1,75 de lei pentru un kwh (altor instituții până la 2,53 de lei);

Energia termică – de la 353,18 lei/ 392,2 lei pentru o Gcal la 937,15 lei/ 943,24 de lei pentru o Gcal (altor instituții până la 1 425,4 lei);

Gaze naturale – de la 0,38 de lei pentru un metru cub la 3,52 de lei pentru un un metru cub (altor instituții până la 6,13 lei);

Apa și canalizarea – de la 14,9 lei pentru un metru cub la 23,04 lei pentru un metru cub.


Chișinăul califică decizia de a aplica unilateral taxe diferențiate școlilor românești față de alte instituții de învățământ din regiune drept „abuzivă și discriminatorie”.

„Biroul Politici de Reintegrare și Ministerul Educației și Cercetării vor interveni cu măsurile de suport necesare, inclusiv pentru a compensa cheltuielile adițional suportate, iar problemele înfruntate de școli vor rămâne pe agenda formatelor de negocieri privind reglementarea transnistreană până la soluționarea definitivă a acestora”, se arată într-un comunicat al BPR.

Aceeași sursă precizează că Tiraspolul refuză, deja de aproape doi ani, convocarea ședinței grupurilor de lucru pentru educație, unde sunt antrenați experți de pe ambele maluri, pentru a discuta problemele și impedimentele impuse celor opt școli cu predare în limba română din regiune.

„Subiectele reîntoarcerii sediilor instituțiilor de învățământ sau oferirii altora potrivite procesului de studii și necesităților, transmiterii citațiilor ilegale tinerilor din cele opt școli și care sunt luați la evidență pe malul drept, ori solicitărilor către administrațiile instituțiilor de învățământ de a prezenta liste nominale ale tinerilor pentru a fi luați la evidență militară ori pentru a fi înrolați în așa-zisele structuri de forță, barierelor artificiale în calea liberei circulații pentru profesori/ personalul instituțiilor de învățământ menționate și a bunurilor destinate pentru acestea, constituie o mică parte din problemele majore întâmpinate”, enumeră autoritățile de la Chișinău.

Amintim că Înalta Curte de la Strasbourg a condamnat, în anul 2010, Federația Rusă pentru încălcarea dreptului la educație pentru elevii și părinții din școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Este vorba despre dosarul „Catan și alții” în care CtEDO a obligat Rusia să achite, în decurs de trei luni, câte 6 000 de euro pentru fiecare reclamant (un grup de părinți, copii și profesori) în calitate de prejudicii morale și suma de 50 000 de euro în calitate de costuri și cheltuieli de reprezentare. Rusia nu și-a onorat niciodată obligațiile.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.