VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Noi măsuri de promovare a ocupării forței de muncă, aprobate de Guvern

Distribuția ajutoarelor sociale acordate cetățenilor va fi mai eficientă și mai corectă, iar numărul persoanelor angajate în câmpul muncii va crește. În acest sens, Guvernul a aprobat modificări la Legea cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj.

Reformarea sistemului de asistență socială reprezintă cea de-a 17-a acțiune guvernamentală, inclusă în Planul Național „Construim Moldova Europeană”.

Prioritatea a fost stabilită în urma analizei situației în domeniu, care a relevat un număr mare de persoane apte de muncă, nemotivate să se angajeze, fiind dependente de plățile de ajutor social. În prezent, obținerea statutului de șomer este o precondiție pentru a putea beneficia de plata ajutorului social, dar și de polița medicală gratuită oferită de către Guvern, fapt ce favorizează creșterea numărului de persoane neangajate în câmpul muncii.

Proiectul aprobat extinde termenul de înregistrare repetată cu statut de șomer de la 3 la 6 luni, pentru persoanele care și-au pierdut acest statut din motive neîntemeiate. De asemenea, este propusă asigurarea cu poliță medicală a șomerilor doar pe perioada plății indemnizației de șomaj.

Documentul mai prevede introducerea unor noi servicii prestate de subdiviziunile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, care vor ajuta persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă să identifice cele mai potrivite măsuri de ocupare.

Conform statisticilor, în primele 6 luni ale anului curent, în Republica Moldova au fost înregistrate 14 mii de persoane cu statut de șomer. În același timp au fost declarate vacante 19000 de locuri de muncă, iar 4500 de șomeri au fost angajați.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.