VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Noi declarații românofobe ale episcopului Marchel. Arhiereul amenință cu „caterisirea” preoții care au aderat la Mitropolia Basarabiei

Episcopul de Bălți și Fălești al Mitropoliei Moldovei, Marchel, cunoscut pentru declarațiile sale antiromânești, s-a dezlănțuit împotriva celor doi preoți, din Fălești și Glodeni, care au decis recent să adere, împreună cu parohiile lor, la Mitropolia Basarabiei. Arhiereul i-a avertizat că-i va „răspopi”, dacă „nu se pocăiesc”, și-i acuză pe români că „acaparează biserici prin metoda raider”, transmite ziua.md.

Cel mai vocal ierarh al bisericii moscovite, care anterior saluta represiunile staliniste din Basarabia și-și exprima speranța că armata rusă va „elibera” din nou Republica Moldova, susține că intrarea celor două biserici, din Răuțel și Glodeni, sub oblăduirea Patriarhiei Române ar fi rezultatul unei operațiuni a „agenților” de pe cele două maluri ale Prutului.

„Agenții din România au avut sprijinul puterii din țara noastră și agenților din partea locului, pentru că așa se face dezbinul (dezbinarea – n.n.) – se găsesc cele mai josnice, cele mai șantajabile elemente ale societății, se cumpără, se amenință, li se promite câte ceva, li se inspiră că sunt factori decizionali, că sunt stăpâni peste istorie și chiar peste adevărul dumnezeiesc. Chiar dacă se găsesc trădători de toată talia, slugarnici care sunt gata să lingă mâna și nu numai, chiar dacă sunt acei care pentru unele interese meschine sunt gata să vândă tot, inclusiv biserica, oricum nu la tot pasul se găsesc ființe atât de docile, fără verticalitate”, a declarat episcopul de Bălți și Fălești.

De asemenea, acesta nu a ratat ocazia de a-și etala din nou ura față de români, pe care-i acuză de „atac raider” asupra bisericilor din Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse.

„Românii nu-i vor înlocui (pe preoții care au aderat la Mitropolia Basarabiei – n.n.) cu alții de-ai lor, pentru că, dacă repede i-ar schimba, ar deschide toate secretele, toate cărțile. Ei, românii, au de gând să mai acapareze biserici din Moldova, tot prin metoda raider, cum a făcut-o aici”, a adăugat prelatul promoscovit, amenințându-i pe cei doi preoți cu răspopirea, „dacă nu se pocăiesc”.

„Cu siguranță pot să spun că acești doi preoți, Victor Țurcanu, din Răuțel, precum și Ioan Meleac din Glodeni riscă să fie expluzați din cinul preoțesc. Riscul acesta mai persistă până când ei nu se vor îndrepta. Dar în cazul în care se vor încăpățâna, să știți că eu voi porni mecanismul de răspopire, de caterisire și cred că nu va aduce mare pagubă Bisericii Ortodoxe din Moldova”, a menționat episcopul Marchel.   

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.