Nivelul de poluare a aerului în Chișinău s-a îmbunătățit semnificativ. În ultimele 24 de ore factorii meteorologici au contribuit predominant la dispersia poluanților din aer, cauza principală fiind lipsa stratului de reținere, variația maselor de aer (advecția aerului rece) și vântul din nord-vest îndeosebi moderat.
Potrivit Agenției de Mediu, valorile înregistrate ale poluanților (dioxid de sulf, dioxid de azot, ozon, monoxid de carbon) monitorizați la stația automată de tip trafic s-au încadrat în limitele stabilite, cu excepția concentrațiilor particulelor în suspensie (PM10) care au depășit limitele de referință (50 µg/mᶾ ), înregistrând la data de 3 ianuarie valoarea medie zilnică de 1,3 ori, însă, începând cu primele ore ale zilei de 04 ianuarie, valorile înregistrate sunt în limitele normei admisibile.
Pentru NO2 la fel în data de 04.01.2023 s-au înregistrat depăşiri nesemnificative.
Conform prognozei calităţii aerului atmosferic în intervalul 4.01 – 5.01.2023 influența fronturilor atmosferice, alternarea maselor de aer, izolat ploile slabe și vântul din sud-vest îndeosebi moderat vor contribui la dispersia poluanților în aer.
Totodată, responsabilii declară că nu sunt excluse depășiri ale normelor sanitare pentru perioade scurte de timp.
Totodată, Agenția de Mediu informează că, valorile echivalentului dozei ambientale a radiaţiei gama se încadrează în limitele fondului radiativ natural, în conformitate cu normele fundamentale de radioprotecţie (limita de avertizare – 0,25 Sv/h). Conform datelor colectate de la punctele de măsurare în regim manual și stațiile automate de pe teritoriul republicii, valorile debitului dozei ambientale a radiaţiei gama în data de 3 și dimineața de 4 ianuarie se situează în intervalul 0,09-0,14 μSv/h.
Menționăm că la data de 28 decembrie, Ministerul Mediului și Agenția de Mediu au atenționat asupra nivelului ridicat de poluare a aerului. În Chișinău s-a înregistrat din 24 decembrie depășiri ale mediei zilnice cu 2,4 ori pentru poluanții atmosferici PM10.
Potrivit responsabililor, depășirea semnificativă este condiționată atât de condițiile meteorologice, cât și de nivelul ridicat a traficului rutier, fumul și funinginea de la încălzirea locuințelor.
Citește și: Agenția de Mediu, atenționează! În capitală se atestă un nivel ridicat de poluare a aerului