Activitățile concrete prevăzute în planul de acțiune privind apropierea R. Moldova de Uniunea Europeană, abordate în cadrul unei ședințe la MAEIE. Vicepremierul Nicu Popescu a prezidat la 11 august o ședință de lucru alături de membrii cabinetului de miniștri, precum și cu președinții, secretarii și membrii grupurilor de lucru responsabili de coordonarea procesului de aderare la UE a Republicii Moldova.
Potrivit MAEIE, în cadrul ședinței, s-a convenit ca până la data de 1 octombrie 2023, grupurile de lucru pentru cele 33 de capitole ale acquis-ului UE vor atribui fiecărui minister actele necesare pentru a fi transpuse în legislația națională.
Cererea de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană a fost semnată de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, la data de 3 martie 2022.
Pe 23 iunie 2022, Consiliul Uniunii Europene a acordat Republicii Moldovei statutul de țară candidat pentru aderare la Uniunea Europeană. Comisia Europeană a prezentat nouă recomandări pe diverse domenii pe care țara noastră trebuie să le realizeze pentru a trece la următoarea etapă – cea a negocierilor, în procesul de integrare europeană.