Când Republica Moldova va adera la UE, va avea drept de veto și va influența foarte multe procese în plan global. Însă până atunci, autoritățile trebuie să se asigure că absolut fiecare stat membru UE sprijină R. Moldova în parcursul de aderare. Declarația a fost făcută de șeful diplomației moldovenești, Nicu Popescu, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție”, de la Vocea Basarabiei.
„Avantajul Uniunii Europene este că fiecare stat contează. Republica Moldova, când va adera la Uniunea Europeană, va avea drept de veto și va influența foarte multe procese în plan global prin Uniunea Europeană. Republica Moldova va fi respectată și va fi influentă prin prisma statutului de membru al Uniunii Europene, dar acest lucru presupune niște responsabilități. De aceea este important ca absolut fiecare stat, indiferent de mărime, că este vorba de Germania sau de Luxemburg, de Malta sau de Franța, fiecare stat trebuie conectat, să fie convins, să le explicăm că absolut fiecare stat are același drept de vot la masa la care se iau deciziile din Uniunea Europeană. Prin intermediul eforturilor noastre diplomatice vrem să ne asigurăm că absolut fiecare stat ne sprijină și în continuare, or până la această etapă acest sprijin este foarte-foarte larg. Noi vrem să fim siguri că absolut fiecare stat membru al Uniunii Europene, fiecare politician, președinte, rege, prim-ministru, ministru care contează și care va decide viitorul republicii noastre știe situația din Republica Moldova și sunt informați la zi, astfel încât ciclurile electorale din Uniunea Europeană să nu ne creeze surprize”, a precizat Ministrul Afacerilor Interne și Integrării Europene, Nicu Popescu.
Vicepremierul Nicu Popescu a afirmat că oficialii europeni vorbesc foarte clar despre necesitatea de a accelera extinderea Uniunii Europene spre Republica Moldova.
„Președintele francez Macron chiar la Summitul Comunității Politice Europene a vorbit foarte clar despre necesitatea de a accelera extinderea Uniunii Europene spre Republica Moldova, dar și alte state, Franța și Germania au lansat un grup de reflecție care încearcă să identifice ce trebuie să se schimbe în interiorul Uniunii Europene, ca Uniunea Europeană să poată accelera extinderea și să poată funcționa cu 35 de state membre, inclusiv Republica Moldova”, a spus vicepremierul.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a declarat recent că este imposibil să prevadă viitorul UE fără R. Moldova și Ucraina, sugerând că aderarea țărilor candidate la blocul comunitar va fi decisă rapid.