VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Nicolas Sarkozy, condamnat la un an de închisoare. Fostul lider francez poate scăpa însă de detenția în celulă

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a fost declarat vinovat azi de o curte de apel din Paris pentru finanţarea ilegală a campaniei sale electorale din 2012, după mandatul său prezidențial.

Sarkozy a obţinut însă o sentinţă mai blândă, de un an închisoare, dintre care şase luni cu suspendare, faţă de o decizie anterioară a unei instanţe inferioare, transmite news.ro.

Totuși, pentru cealaltă jumătate de an, fostul președinte francez poate scăpa de o detenție în celula unei pușcării. Sentinţa poate fi executată prin mijloace alternative, cum ar fi purtarea unei brăţări electronice, fără a merge la închisoare.

Sarkozy primise iniţial o pedeapsă de un an de închisoare, în 2021, atunci când a fost găsit vinovat prima dată, dar aplicarea deciziei a fost suspendată până la judecarea apelului. Sarkozy, care a fost preşedinte din 2007 până în 2012, a rămas o figură influentă în rândul conservatorilor francezi şi este în relaţii de prietenie cu preşedintele Emmanuel Macron, în ciuda unei serii de procese şi investigaţii declanşate pentru diverse probleme juridice legate de finanţarea campaniei sale. El a negat întotdeauna acuzaţiile potrivit cărora partidul său, Les Republicains, cunoscut pe atunci sub numele de UMP, ar fi colaborat cu o firmă de relaţii publice pe nume Bygmalion pentru a ascunde adevăratul cost al campaniei sale – marcată de evenimente-spectacol fastuoase, inedite până atunci în politica franceză. În timpul unei audieri, Sarkozy a dat vina pe unii membri ai echipei sale de campanie. Procurorii susţin că Sarkozy a cheltuit 42,8 milioane de euro pentru campania din 2012, aproape dublu faţă de suma permisă.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.