VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Necrolog dedicat scriitorului Spiridon Vangheli: A făcut literatură mare pentru cei mici

Șefa statului, Maia Sandu, a semnat un necrolog dedicat îndrăgitului scriitor Spiridon Vangheli.

În necrolog, Maia Sandu menționează că scriitorul „a făcut literatură mare pentru cei mici”.

Mai jos vă prezentăm textul integral al necrologului semnat de președinta țării:

„Spiridon Vangheli, scriitorul care întreaga sa viață a făcut literatură mare pentru cei mici, a schimbat Coliba Albastră a Copilăriei pe cea a Veșniciei. 

Născut la 14 iunie 1932 în satul Grinăuţi din județul Bălţi, Spiridon Vangheli a absolvit şcoala medie din satul Pelinia, din același județ. În anul 1951 a fost înmatriculat la studii la Institutul Pedagogic din Bălţi, la Facultatea de Filologie, transferându-se, ulterior, la Institutul Pedagogic din Chişinău. Aici, el a inaugurat „Foaia Literară” a Institutului și cunoscutul cenaclu literar, unde au prins aripi mulți scriitori consacraţi astăzi: Grigore Vieru, Victor Teleucă, Gheorghe Vodă, Pavel Boţu, Mihail Ion Ciubotaru, Andrei Strâmbeanu, Valentin Mândâcanu, Ion Ungureanu.

A absolvit Institutul Pedagogic „Ion Creangă” în anul 1955 și a lucrat în calitate de profesor şcolar, apoi redactor la editurile „Cartea Moldovenească” şi „Lumina”, și consultant literar la Uniunea Scriitorilor din Moldova. 

Anul 1962 marchează debutul literar cu placheta În ţara fluturilor, după care urmează mai multe volume: Soarele, Pe lume, Băieţelul din coliba albastră, Isprăvile lui Guguţă, Ministrul bunelului, Guguţă – căpitan de corabie etc. 

A tradus din poezia şi proza universală pentru copii (Iepuraşul albastru, Pepi Ciorap-Lung şi altele), iar în anii 1970-1990 a colaborat cu Grigore Vieru la alcătuirea Abecedarului – cartea care a format multe generații. La fel de important a fost proiectul de proporţii Carte de citire şi gândire pentru copii, în 4 volume, din care până în prezent se studiază în şcoala primară. 

Spiridon Vangheli a dus numele țării noastre în lumea întreagă – de pe continentul european până în SUA, Japonia, China etc. Opera i-a fost tradusă în 40 de limbi (rusă, chineză, japoneză, belarusă, estonă, azeră, engleză, germană, italiană, mongolă, bulgară, georgiană ş.a.), înregistrând circa 20 de milioane de exemplare, editate în 68 de ţări ale lumii. Totodată, au fost create mai multe filme în desene animate în baza cărţilor lui Spiridon Vangheli.

În calitate de redactor a depus efort considerabil pentru valorificarea creaţiei mai multor scriitori clasici şi contemporani: Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Grigore Vieru, Petru Cărare, Liviu Damian, George Meniuc, Bogdan Istru ş.a. 

În semn de apreciere a meritelor deosebite în promovarea valorilor naționale și a celor general umane, în special în educarea copiilor, Spiridon Vangheli a fost desemnat cu mai multe distincții, premii și titluri: Diploma de Onoare „H.Ch. Andersen” una din cele mai înalte distincţii internaţionale în domeniul literaturii pentru copii – 1974; Premiul de Stat al Moldovei – 1980; titlul onorific „Maestru în artă” – 1982; Premiul de Stat al Uniunii Sovietice – 1988; titlul onorific „Scriitor al Poporului” – 1992; Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române – 1996; „Ordinul Republicii” – 1996; Premiul „Simpatia copiilor” la Salonul Internațional de Carte pentru Copii de la Chișinău – 1997, Premiile „Cartea anului” și „Simpatia copiilor” – 2000, Premiul „Literatura şi Arta” pentru cel mai tradus scriitor – 1999; Medalia de Aur a Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale – 2012; Titlul „Doctor Honoris Causa” a Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă” – 2012 etc. 

Eroii creaţiilor lui Spiridon Vangheli au făcut parte din copilăria multor generații de moldoveni. Și continuă s-o facă, întrucât Guguță nu are vârstă. Sincere condoleanțe familiei, Dumnezeu să-l odihnească în pace!”.

Amintim că scriitorul Spiridon Vangheli s-a stins din viață la vârsta de 92 de ani.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.