VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Navalnîi ar fi fost omorât pentru a nu fi eliberat într-un schimb de prizonieri

Aleksei Navalnîi a fost omorât pentru a nu fi dat la schimb. Politicianul rus era, în momentul morţii sale, pe punctul de a fi eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri, a declarat luni Maria Pevcih, o aliată a lui Navalnîi, care susţine afirmația că preşedintele Vladimir Putin ar fi ordonat asasinarea lui, relatează Reuters.

Într-o declaraţie postată pe Youtube, Maria Pevcih a spus că discuțiile despre un schimb între Navalnîi şi doi cetăţeni americani neprecizaţi pentru Vadim Krasikov, un asasin în slujba FSB în închisoare în Germania, erau în stadii finale la momentul morţii lui.

Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, a murit într-o colonie penală din regiunea arctică pe 16 februarie. Kremlinul a negat că Rusia ar avea vreo implicare în moartea sa. Certificatul de deces al lui Navalnîi menţionează că opozantul a murit de cauze naturale, potrivit susţinătorilor săi.

„Aleksei Navalnîi putea sta în acest scaun chiar acum, chiar astăzi. Nu este o figură de stil, s-ar fi putut şi ar fi trebuit să se întâmple”, a spus Pevcih.

„Navalnîi ar fi trebuit să iasă în următoarele zile, pentru că am primit o decizie privind schimbul său. La începutul lunii februarie, lui Putin i s-a propus să-l schimbe pe ucigaş, ofiţerul FSB Vadim Krasikov, care ispăşeşte o pedeapsă pentru o crimă la Berlin, cu doi cetăţeni americani şi cu Aleksei Navalnîi”, susţine Maria Pevcih.

Pevcih nu a menţionat numele celor doi cetăţeni americani care ar fi urmat să fie eliberaţi împreună cu Navalnîi, însă Statele Unite au declarat că încearcă să îi aducă acasă pe Evan Gershkovich, reporter al Wall Street Journal, şi pe Paul Whelan, un fost puşcaş marin american.

Ea susţine că a avut confirmarea că negocierile pentru acest schimb se aflau în faza finală în seara zilei de 15 februarie. Navalnîi, a susţine ea, a fost ucis o zi mai târziu, deoarece Putin nu putea tolera gândul că acesta ar fi urmat să fie liber.

Pevcih a mai declarat că aliaţii lui Navalnîi au lucrat încă de la începutul războiului din Ucraina la un plan pentru a-l scoate din Rusia ca parte a unui schimb care implica eliberarea unor „spioni ruşi în schimbul unor deţinuţi politici”.

Ea susţine că s-au făcut eforturi disperate şi apropiaţii lui Navalnîi au încercat să găsească intermediari, abordându-l chiar şi pe Henry Kissinger, fostul secretar de stat american acum decedat, dar guvernele occidentale nu ar fi arătat suficientă voinţă politică.

„Oficialii, americani şi germani, au dat din cap în semn de înţelegere. Au povestit cât de important este să-l ajute pe Navalnîi şi pe deţinuţii politici, au dat mâna, au făcut promisiuni şi nu au făcut nimic”, a acuzat Pevcih.

Putin, care încă nu a comentat public moartea lui Navalnîi, a spus anterior că au avut loc discuții între agențiile de informații ruse și americane cu privire la jurnalistul american Evan Gershkovich, dar nu a spus nimic despre Navalnîi, al cărui nume nu îl menționează de obicei public.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.