VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Mugur Andronic, istoric: Bucureștiul poate să mai dea și aer Republicii Moldova, pentru că în rest a dat cam de toate!

Propaganda rusă este cel mai mare dușman al Republicii Moldova. Declarația aparține istoricului român Mugur Andronic, laureat al Academiei Române. Prezent la Chișinău cu ocazia Adunării Naționale Moldova Europeană, aceasta a spus că de-a lungul anilor au fost lansate mai multe mituri și minciuni despre apropierea de UE și România, cu scopul de a ține moldovenii blocați în trecutul sovietic.

Mugur Andronic: Am un voluntariat de circa 32 de ani pentru reunirea neamului românesc, să reparăm ceea ce au stricat cei mai mari criminalii ai lumii - Hitler și Stalin. De-a lungul anilor am scris și istoria Bucovinei și, de asemenea, împreună cu alți istorici din Moldova, de la dvs. de aici, istoria adevărată a Moldovei. Vreau să vă spun, în primul rând, că la Suceava, unde am fost director general adjunct, 40 de ani am umblat în teren, așa cum scria Grigore Ureche că majoritatea basarabenilor la origine sunt ardeleni și maramureșeni, descălecatul Moldovei a adus sute și sute de sate din Transilvania, unde românii erau catolicizați cu forța și, venind aici, au pus amprenta definitivă românească în Basarabia. Trebuie să înțelegem cu toții că vorbim limba română și că suntem cu toții români, propaganda asta imperială ruso-socialistă a stricat totul. Trebuie fiecare să lucreze în pătrățica lui, mă refer, în primul rând, la cei cu mai multă carte, pentru că așa, în felul acesta, se pot oamenii limpezi mai bine la cap. Imperiul Rus cotropitor, așa cum are o armată atât de imensă, așa este și propaganda, să facă spionaj, propagandă, minciună. Statele Unite și NATO au făcut întotdeauna numai bine Republicii Moldova, militați și lămuriți oamenii să accepte aderarea la NATO. NATO numai de două ori a atacat și numai în situații perfect justificate, pentru că propaganda imperială mizerabilă ruso-socialistă efectiv minte lumea. În cazul Iugoslaviei, când sârbii au distrus sate și sate de bosniaci, masacrul de la Srebrenica, peste 8 mii de bosniaci mitraliați, a fost procesul internațional. NATO a bombardat în Iugoslavia pentru salvarea popoarelor acestea pe care Serbia le ținea încătușate și s-au născut astfel statele libere de astăzi din fosta Iugoslavie.

Vocea Basarabiei: În Republica Moldova mai sunt și forțe politice care pledează pentru o relație bună și foarte bună cu Federația Rusă, au avut loc și contramanifestații în câteva localități unde simpatizanții Partidului „Șor” au cerut convocarea unui referendum și în cadrul plebiscitului cetățenii să spună care e politica externă pe care Republica Moldova să o urmeze.

Mugur Andronic: Acesta-i rezultatul acestei imperiale propagande de 80 de ani, care a băgat în ceață un popor întreg și, practic, în cazul oricărei democrații oricine poate să spună orice, dar oamenii, în general, racolați de această propagandă sunt cei cu mai puține studii. Dacă cele mai mari personalități ale Republicii Moldova, și pornim mai de mult, Eminescu, Doga, Vieru, academicieni, profesori, medici, ingineri, toți vor reunirea neamului românesc, tu, bădie, cu 9 clase primare, de ce nu ești de acord? Unde-i dreptatea, cine are dreptate - Pervîi canal și Rossia 1?

Nu o luați ca jignire, nu e Republica Moldova, este Basarabia, pentru că este o provincie, o țandură ruptă din trunchiul neamului românesc, este Basarabia martiră, e cea întreagă, cu nordul și sudul luate de Stalin.

Vocea Basarabiei: Acești politicieni care totuși promovează ideea că o relație bună cu Federația Rusă ar putea să le aducă resurse energetice mai ieftine cetățenilor, ele prind la oameni.

Mugur Andronic: Bineînțeles! Frați basarabeni, odată cu Unirea, cu pensii și salarii triple, automat gazul și curentul vor fi plătite mult mai ușor. Până și durata medie de viață în România este cu 5 ani mai mare decât la dvs., în Republica Moldova. Și mai completez ceva, nu o luați ca jignire, nu e Republica Moldova, este Basarabia, pentru că este o provincie, o țandură ruptă din trunchiul neamului românesc, este Basarabia martiră, e cea întreagă, cu nordul și sudul luate de Stalin.

Vocea Basarabiei: Cum se elimină hotarul de la Prut din moment ce România este țară membră NATO, țară membră UE, ea trebuie să respecte acordurile, înțelegerile internaționale?

Mugur Andronic: Dna președintă Maia Sandu are perfectă dreptate, în momentul în care unionismul lucid va fi o dominantă, atunci Unirea va fi așa, prin parlament, deci nu referendum, cum spun dușmanii neamului și trădătorii, și marii penali. 1912 - anexarea Basarabiei, ceea ce a devenit la 1940 cotropirea Basarabiei de către ruși, acelea nu s-au făcut prin referendum. Deci, este o problemă numai de opțiune și de limpezire a imaginii și a gândului în capul fiecăruia, fiecare intelectual mai ales e om bine informat, nu numai din Pervîi canal și Rossia 1, să stea de vorbă cu vecinii, cu prietenii la o coadă la pâine. Nu vor înțelege toți, dar acesta este drumul de a crește procentual unionismul și împreună cu diaspora occidentală, care 80 la sută e unionistă, poate și acum deja unionismul e peste 50 la sută, dar mai trebuie.

Vocea Basarabiei: Ce mai poate face Bucureștiul pentru a sprijini Republica Moldova?

Mugur Andronic: Bucureștiul poate să mai dea și aer Republicii Moldova, pentru că în rest a dat cam de toate, începând cu peste 1.000 de grădinițe, și mulți nu știu, dacă văd numai Pervîi canal, nu le știu, că nu le dau acești trădători, peste 1.000 de grădinițe reparate și dotate, cu sute de microbuze galbene date pentru elevii din sate, ca să-i transporte, cu un milion de pastile de iodură de potasiu în caz de, Doamne ferește, de un Cernobîl, cu motorină, cu păcură, cu lemn de foc și gaz sub prețul de bursă...

Pensiile și salariile în momentul de față în România sunt cu circa 40 la sută mai mari decât în Imperiul Rus cotropitor, azi, neonazist. Acesta este adevărul!

Vocea Basarabiei: Și iată sunt proiecte implementate cu sprijinul oferit de contribuabilul din România și în UTA Găgăuzia, și în alte zone...

Mugur Andronic: Da, și din banii mei se duc în Găgăuzia. Spunea cineva, la un moment dat, că era un autobuz donat din România și nu știu cine a șters și a scris că-i donat de Rusia. La găgăuzi le spunem: „Trăiți pe pământ românesc, moldovenesc și bunul-simț elementar vă spune că nu trebuie să dictați voi ce trebuie să facem noi la noi acasă”. Cine mai are prieteni, cunoștințe în Găgăuzia, oameni buni, mai dați un telefon, mai explicați că o viață mai bună nu poate fi decât cu România. Pensiile și salariile în momentul de față în România sunt cu circa 40 la sută mai mari decât în Imperiul Rus cotropitor, azi, neonazist. Acesta este adevărul!

Vocea Basarabiei: Cu ce comparați Republica Moldova astăzi?

Mugur Andronic: Spunea cred că Vieru sau Dabija - cu lacrima neamului românesc. Și eu personal am 32 de ani vechime pentru reunirea neamului, mă onorează ce fac, îmi place ce fac, la Marea Adunare Națională au mers și mii de foi de acestea de informare către populație, mai ales în sate, unde, din păcate, încă multă lume nu știe ce și cum.

Vocea Basarabiei: Dar cum vă explicați că mai sunt politicieni care încearcă să convingă cetățeanul Republicii Moldova că jandarmul român e cel care dorește să îi facă rău?

Mugur Andronic: Stimată doamnă, greșeli administrative se fac și astăzi, și ieri, și în timpul sovietic. Jandarmul, de obicei, nu a bătut degeaba și bătea și la Suceava, și la Brașov, că așa erau vremurile, dar nu înseamnă ca după un secol, măi oameni buni, să judecăm niște greșeli administrative, când vorba unui banc de la dvs.: „Pe bunic l-au bătut la școală cu muchia, că chiulea de la școală, dar pe bunicul după aia l-au împușcat rușii”. Păi, care e deosebirea?

Oameni buni, odată dacă Pervîi canal, Sputnik și alte chestii v-au mințit, vedeți cazul - Maia Sandu este președinte, vin 30 de mii de sirieni, o dată, de două, de trei ori mint, puneți punct și nu mai ascultați de acești trădători.

Vocea Basarabiei: Ce le doriți cetățenilor Republicii Moldova?

Mugur Andronic: Le doresc, în primul rând, să se informeze din mai multe surse. Este ca și la tribunal - ascuți acuzarea, apărarea și-ți tragi o concluzie. Renunțați la aceste posturi care trebuiau demult interzise! Vedeți, în țările baltice au tăiat craca rapid. Și foarte important, oameni buni, spuneți în fiecare zi, faceți propagandă pentru Uniunea Europeană, pentru România. Și rezultatul cel mai simplu este Unirea, care înseamnă în secunda doi NATO și o viață mai bună. Sunt minciuni ale propagandei imperiale ruso-sovietice: să nu unim două sărăcii. Măi frate, când îți crește salariul și pensia de 2-3 ori, când ai media de viață în România mai mare cu 5 ani decât în Republica Moldova, cum să nu dorești? Mituri. Nu, minciună ordinară! Zice - fiecare la casa lui. Păi cum, măi oameni buni, eu vin la dumneata, dragă frate basarabean, și-mi pun cortul în grădină? Este același lucru, dar ca să sperie lumea. Cu propaganda contra Americii, trădătorul de Roșca: „acum cutremurele din Turcia le-au făcut americanii”. Păi, aceasta e logic? Cel mai puternic aliat NATO și al Americii la Marea Neagră, cu flotă puternică pentru Rusia și nici tehnic încă nu există așa ceva, să poți să produci o energie imensă, să muți plăci tectonice. Oameni buni, odată dacă Pervîi canal, Sputnik și alte chestii v-au mințit, vedeți cazul - Maia Sandu este președinte, vin 30 de mii de sirieni, o dată, de două, de trei ori mint, puneți punct și nu mai ascultați de acești trădători.

Vocea Basarabiei: Unii se mai tem că totuși vor fi aduse valori care nu neapărat țin de...

Mugur Andronic: Corect, dar eu vreau să le spun: dragi frați basarabeni, principiul general al propagandei imperiale ruso-socialiste este întotdeauna a acuza adversarii. Exact ceea ce fac ei. Haideți să vedem - dar ce, în Imperiul Rus nu există homosexuali, nu există drogați, prostituție ș.a.m.d.? Totdeauna rușii arată la ceilalți, dacă sunt astfel de cazuri nu le putem stârpi cu legi ș.a.m.d., asta-i evoluția secolului XX, lesbieni sunt și în Jamaica, și în Franța, și unde vreți.

Vocea Basarabiei: Am mai auzit și constatări de felul că vor să ne fure ortodoxia, să nu ne mai lase să fim ortodocși.

Mugur Andronic: Le ascultam la Radio Moldova anul trecut, când am dat niște foi din astea în zona Briceni, cu salut pentru dna Greceanîi, că Uniunea Europeană va interzice Crăciunul, că Uniunea Europeană interzice termenul de tată și mamă. Mă fraților, nu mai credeți această propagandă, acestea sunt chestii creștinești și fiecare la câtă libertate de religie este în Occident, milioane și milioane de arabi ș.a.m.d. vin și fiecare are religia lui. Și explicați-le și la rusofoni să nu le fie frică, în cazul reunirii, nimeni nu-i obligă să învețe forțat limba română, noi avem sate multe în Transilvania, la secui, când intri în sat, habar nu au de limba română, suntem una dintre țările din Uniunea Europeană cu cea mai bună respectare a drepturilor naționale.

Vocea Basarabiei: Legea care protejează minoritățile, etniile care trăiesc pe teritoriul României.

Mugur Andronic: Bineînțeles!

Vocea Basarabiei: Da, deseori se aduce ca exemplu că e o lege bună și că chiar se respectă. Ce am mai auzit? Că România ar trebui să-și presoare un pic de cenușă pe creștet, pentru că, dacă Moldova a ajuns să fie coruptă, este vina celor de peste Prut, pentru că l-au avut pe Plahotniuc sub aripa lor protectoare.

Mugur Andronic: Marea corupție din Moldova de unde a venit? Unde s-au dus banii miliardului? Rossia! Din miliardul furat s-au dus banii în România? Eu n-am auzit așa ceva - una la mână. Doi - toate marile afaceri în legătură cu penalii dvs., cu Sankt Petersburg, cu Moscova, dacă Plahotniuc a fost respectat sau ajutat la vremea respectivă, era pentru că el conducea destinele Moldovei și sângele apă nu se face, dar, atenție, oameni buni, vă rog din suflet, țineți minte, militați de acum, nu trebuie votat pe viitor niciodată! (никогда! Я забыл по-русски; ne-au băgat-o obligatoriu pe timpul lui Ceaușescu) guvern prorus, pentru că altfel vor pleca moldoveni în război, în Ucraina s-ar putea să dureze ani de zile, că-i un război de uzură, sau pe viitor cazuri cum a fost cu Afganistanul, tot răul de pe lume acest, ferească Dumnezeu, vorba românească, guvern prorus care ar veni după actualul.

Vocea Basarabiei: Ce destin ar avea Republica Moldova, dacă ar veni alte forțe să guverneze?

Mugur Andronic: Au să dea totul înapoi ca racul, tot ce s-a câștigat până acum, Uniunea Europeană. În România deja este o propagandă imensă rusească, și în România eu cred că Ambasada română din București are oameni plătiți care scriu pe TikTok ș.a.m.d.: „Sus Rusia! Sus Putin!”. Păi cum, când frați cu rachetele în blocuri locuite de civili, copii, bătrâni, femei și omoară oameni, este neonazist Zelenski? O propagandă fără limite, zilele trecute, la Sculeni, cineva: „Maia Sandu e neonazistă”. Dar prin ce? Și un lucru foarte important, iubiții mei frați basarabeni, aveți în vedere că nu Maia Sandu și PAS au scumpit lucrurile acestea, nu Maia Sandu a scumpit benzina în America, în Italia, în Germania etc. Este vorba de această criză economică, energetică, de aici economică și inflație, din cauza atacului neonazist rusesc asupra Ucrainei. De aici a pornit totul. Și a doua zi, după ce a ieșit PAS în alegeri, sunt convins că deja socialiștii și rușii au pus tunurile pe actualul guvern, să iasă lumea în stradă, vezi cazul Șor, cu 200 de lei ș.a.m.d.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.