VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Motorina se scumpește în weekend: Explicațiile ANRE

În acest weekend un litru de benzină A95 va costa 25,76 lei, cu cinci bani mai puțin decât vineri, iar motorina se va scumpi cu 31 de bani și va costa 27,45 lei.

Potrivit Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) după o perioadă de ieftinire de circa două luni, în ultimele două săptămâni se constată o creștere lentă a cotațiilor Platts la carburanți, aceasta fiind mai pronunțată la motorină.

Totodată, ANRE subliniază că conform metodologiei actuale de calcul, prețurile maximale la produsele petroliere stabilite de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) urmează tendința cotațiilor la bursele internaționale, care reprezintă principala componentă ce influențează zilnic nivelul acestora.

”Potrivit datelor afișate de Trading Economics, există motive credibile care au impact asupra prețurilor la produsele petroliere, în special a motorinei. Printre cauzele de bază se constată reducerea considerabilă a stocurilor de motorină din Europa.

În același timp, stocurile din alte regiuni sunt puternic epuizate, inclusiv în nodurile cheie din SUA și Singapore, deoarece nivelurile globale de motorină sunt mult sub mediile recente. Platts Analytics a avertizat că stocurile „nu se formează suficient de repede înaintea sezonului de recoltare și de încălzire”.

Cererea în creștere a motorinei este condiționată și de incertitudinea cu privire la livrările rusești către Europa, în măsură ce sancțiunile UE împotriva importurilor de produse rusești vor intra în vigoare în februarie 2023”, explică ANRE.

De asemenea, ANRE subliniază că prețurile pentru țițeiul Brent au depășit astăzi, 25 august, cota de 102 $ pe baril, crescând la cel mai mare nivel pentru ultimele trei săptămâni.

Totodată, cotațiile Platts, care reprezintă pentru industria petrolieră valorile de referință în baza cărora se formează prețurile, au crescut în ultimele 14 zile la motorină cu 152 $/tona sau cu 14,87 %.

”În aceeași perioadă se atestă și o depreciere a valutei naționale în raport cu dolarul american cu 0,06%, fapt ce la fel influențează creșterea prețurilor de comercializare cu amănuntul a carburanților.

Cât privește cotațiile internaționale la benzină, în aceeași perioadă acestea au fost mai puțin afectate, prețurile la pompă fiind ușor influențate doar de evoluția cursului valutar”, mai notează ANRE.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.