VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Moscova scumpește gazul pentru consumatorii ruși pentru a compensa pierderile gigantului Gazprom

Federația Rusă pregătește o majorare record a tarifelor pentru gaz din ultimul deceniu. În următorii doi ani, conform unui plan al Ministerului Finanțelor de la Moscova, prețul pentru gaz va crește, în două etape, până la 20 la sută. Decizia a fost luată pentru a ”umple” bugetul concernului Gazprom, care a ratat până acum trei sferturi din veniturile de pe piața-cheie din Europa.

Potrivit moscowtimes.ru, în 2022 Gazprom a vândut cel mai mic volum de gaze de la căderea Uniunii Sovietice – 100 de miliarde de metri cubi. Iar în acest an, Rusia riscă să se apropie de minimumul de exporturi de gaze, înregistrat la mijlocul anilor ’70 ai secolului trecut.

Așadar, potrivit prognozelor autorităților de la Moscova, în 2024 tarifele pentru consumatorii casnici vor fi majorate cu 12%, iar în 2025 – cu 8%. Creșterea poverii consumatorilor vine pe fondul unei deteriorări puternice a poziției financiare a Gazprom pe piața internațională.

În ultimii zece ani, ajustările anuale ale tarifelor au variat între 3 și 7 la sută. În prezent, în Federația Rusă, în funcție de regiune, prețul mediu pentru tariful la gaz este de 8 ruble pentru un metru cub, adică aproximativ un leu și 60 de bani.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.