VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Moscova, despre premiul primit de Maia Sandu la Timişoara: Este o recompensă pentru „colonizarea hibridă” a Moldovei sub masca integrării europene

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a comentat premiul primit de Maia Sandu la Timișoara. Potrivit Mariei Zaharova, Maia Sandu a primit la Timişoara un premiu de 30 de mii de euro, pentru promovarea tuturor acestor „valori europene”, iar în Moldova, o astfel de politică a autorităţilor se numeşte „colonizare hibridă” sub masca integrării europene”. Aceasta a afirmat că Maia Sandu „urăşte atât de mult” Uniunea Sovietică, deoarece este cetăţean român și a acuzat că numește în fruntea instituiților statului moldovenesc oameni de la București.

În briefingul de presă susținut la 17 decembrie de purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova a declarat că autoritățile ruse urmăresc „evoluția situației din Moldova, a cărei conducere nu reduce gradul de retorică antirusească”.

„Am fost atenţi la ceremonia în cadrul căreia preşedinta M. Sandu a fost distinsă cu premiul Timişoara pentru Valori Europene în România. În discursul său, nu a făcut abstracţie de tradiţionalele acuzaţii nefondate aduse Rusiei privind încercările de destabilizare a situaţiei politice interne, subminarea democraţiei, războiul hibrid şi dezinformarea. Ea a declarat că extinderea spre est a Uniunii Europene a reprezentat o „restaurare a justiţiei istorice” după ce popoarele din Europa de Est au fost „condamnate la o existenţă de opresiune şi privaţiuni” în 1945”, a menţionat Zaharova.

Totodată, Zaharova a declarat că „dacă ne amintim că Sandu este cetăţean român, este clar de ce urăşte atât de mult” Uniunea Sovietică și victoria asupra nazismului și a fascismului.

Purtătoarea de cuvânt a adus acuzaţii la adresa autorităţilor de la Chişinău reproşând că blochează mass-media rusă și şantajează propriul popor urmărind „o linie consecventă de respingere a identităţii naţionale, a limbii moldoveneşti materne”.

„Autorităţile moldovene înăbuşă orice disidenţă, blochează difuzarea presei independente, persecută opoziţia şi îşi şantajează în mod deschis propriul popor. Se urmăreşte o linie consecventă de respingere a identităţii naţionale, a limbii moldoveneşti materne, iar rescrierea istoriei a devenit „trendul” Maiei Sandu. Un exemplu proaspăt este iniţiativa româno-unioniştilor de a redenumi una dintre străzile centrale ale Chişinăului, care poartă numele lui Aleksandr Puşkin, într-o stradă care poartă numele Reginei Maria a României. Aceasta este un scuipat în faţa nu doar a poporului moldovean, ci şi a democraţiei, despre care Sandu vorbeşte atât de mult. Câte străzi vor mai fi dedicate monarhiilor din trecut? Câte pieţe, instituţii şi locuri publice vor avea o tentă regalistă?”, a comentat Zaharova şirul întrebărilor retorice.

Reprezentanta ministerului rus de externe afirmă că dacă actuala conducere de la Chişinău ar fi mers în alegeri de pe aceste poziţii, atunci nu ar exista întrebări. „Dacă ar fi anunţat atunci că vor reinterpreta istoria ţării, că vor renunţa la limba moldovenească în favoarea limbii române, că vor lăuda şi glorifica reprezentanţii caselor monarhice din alte ţări în locul oamenilor care au luptat şi luptă pentru libertatea, independenţa şi democraţia Republicii Moldova, iar cetăţenii au susţinut-o, atunci nu ar fi existat întrebări, atunci nu ar fi existat întrebări. Dar echipa lui Sandu a intrat cu teze exact opuse. Ce fel de democraţie este aceasta, care le ia oamenilor limba proprie şi numeşte străzile centrale cu numele reprezentanţilor caselor monarhice din alte ţări? Aceasta nu este democraţie, ci colonialism”, a spus Zaharova.

În acest context, oficiala de la Moscova a amintit că în instituțiile statului moldovenesc sunt numiți oameni de la Bucureşti. ”Din decembrie 2023, noul şef al Băncii Naţionale este fostul ministru român de finanţe Dragu, şeful Serviciului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor este Staicu, iar la Procuratura Generală, la Ministerul Justiţiei şi la alte ministere şi agenţii din ţară au fost numiţi mai mulţi consilieri români”, a precizat Zaharova.

„Se pare că, pentru promovarea tuturor acestor „valori europene”, Maia Sandu a primit la Timişoara un premiu de 30 de mii de euro. În Moldova, o astfel de politică a autorităţilor se numeşte „colonizare hibridă” sub masca integrării europene”, a conchis ea.

În final, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei lui Vladimir Putin a dat asigurări că locuitorii din Republica Moldova tânjesc, de fapt, după legăturile cu Rusia, iar Moscova se declară „gata” să le dezvolte.

„Locuitorii ţării protestează din ce în ce mai mult împotriva cursului antipopular şi antirusesc al conducerii. Moldovenii îşi amintesc istoria şi cultura lor. Oamenii apreciază legăturile cu Rusia prietenoasă. Noi împărtăşim pe deplin această atitudine şi suntem gata să dezvoltăm cooperarea cu prietenii noştri moldoveni”, a conchis Zaharova.

Președinta Maia Sandu a afirmat în cadrul unei conferințe că în această primăvară Rusia îşi va relua acțiunile de destabilizare şi a precizat că trebuie construite instituții puternice şi contează pe sprijinul României şi al comunității internaționale.

Totodată, Serviciul de Informații și Securitate a anunțat la 19 ianuarie că a intrat în posesia de date ce indică relansarea campaniilor de dezinformare și manipulare cu scopul de a destabiliza societatea noastră și securitatea regională.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.