Moldovenii utilizează tot mai mult cardurile pentru plăți și renunță la numerar. În 2022, rulajul banilor pe cardurile emise în țara noastră a fost de peste 112 miliarde de lei, în creștere cu 25 de miliarde față de 2021. Peste 30% din această sumă, sau fiecare al treilea leu, reprezintă plățile făcute direct cu cardul bancar. Este vorba despre 35 de miliarde de lei. Restul banilor au fost extrași din bancomate. Cifrele se regăsesc într-o analiză făcută de expertul economic, Veaceslav Ioniță.
”Se schimbă atitudinea moldovenilor față de carduri. Cardurile, ca mijloc de plată, devin tot mai active. Degrabă cred că nici nu vom avea nevoie de bancnotele 500 sau 1000 de lei, deoarece plățile mari vor fi făcute prin intermediul cardului. De exemplu, în 2010, 97 la sută din toți banii pe care le primeau moldovenii pe card erau extrași la bancomat. Astăzi, peste 30% din rulaj este folosit ca plăți directe”, a declarat Veaceslav Ioniță.
Potrivit expertului, în 2022, în total, piața cardurilor în Republica Moldova a ajuns la cifra de 144 de miliarde de lei, cu 34 de miliarde mai mult decât în 2021, fiind cea mai mare creștere înregistrată vreodată. Pe lângă rulajul de 112 miliarde de lei înregistrat pe cardurile emise în Republica Moldova, mai sunt și alte două aspecte importante: cardurile utilizate de străini în țara noastră și achitările cu cardurile moldovenești făcute peste hotare.
”După pandemie a crescut vertiginos numărul străinilor veniți în Moldova și, respectiv, ei cheltuie bani. Ne bucurăm că străinii au adus doar prin carduri în țara noastră 19,2 miliarde de lei. Să nu uităm că avem studenți străini, 5500 la număr. Avem și cardurile emise în Moldova, dar utilizate peste hotare. Este vorba de o sumă de 12,1 miliarde de lei, în creștere cu 40 la sută”, a declarat Veaceslav Ioniță.
Expertul a mai precizat că, în 2022, peste 2,5 miliarde de lei au fost utilizate în țară cu carduri străine oferite rudelor din Moldova pentru cheltuieli de către conaționalii care muncesc legal peste hotare.