VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Moldovenii care muncesc în Spania pot solicita pensii pentru limita de vârstă, indemnizații și alte garanții sociale

Acordul în domeniul securității sociale semnat cu Regatul Spaniei intră în vigoare pe 1 iunie. În baza acordului, cetățenii Republicii Moldova care muncesc sau au muncit în Spania vor avea dreptul să solicite diferite tipuri de pensii și indemnizații, precum pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de o afecțiune generală, pensii și indemnizații de dizabilitate cauzată de un accident de muncă sau o boală profesională, precum și pensii de urmaș.

Fiecare stat va calcula și va achita pensia proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul său, în conformitate cu legislația națională.

Pentru a beneficia de pensii și alte prestații sociale prevăzute de acordurile internaționale în domeniul securității sociale la care Republica Moldova este parte, persoanele îndreptățite vor depune o cerere la Casa Națională de Asigurări Sociale sau la instituția competentă a celuilalt stat contractant, scrie IPN.

Informații cu privire la țările cu care Republica Moldova a încheiat Acorduri de securitate socială, tipurile de prestații stabilite și instituțiile responsabile de implementarea acestora din partea celuilalt stat contractant, pot fi găsite aici. De asemenea, informații utile pentru lucrătorii migranți sunt disponibile pe pagina CNAS, la rubrica Relații internaționale.

Cetățenii Republicii Moldova aflați în străinătate pot solicita suport consultativ apelând și la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova.

Conform datelor oficiale, în prezent în Regatul Spaniei sunt stabiliți circa 22.000 de cetățeni ai Republicii Moldova. Acordul în domeniul securității sociale a fost semnat la Madrid pe 21 iulie 2022.

Republica Moldova are încheiate acorduri de securitate socială cu 18 țări. Este vorba despre Austria, Bulgaria, Portugalia, România, Marele Ducat de Luxemburg, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania, Turcia, Belarus, Italia, Letonia, Republica Elenă și Spania.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.