VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Moldovean, deținut ilegal în Transnistria: „Neglijarea continuă a apelurilor Chișinăului trezește semne de îngrijorare”

Cetățeanul Republicii Moldova, Stanislav Menzarari se află în detenție ilegală în penitenciarul din satul Hlinaia, Grigoriopol, din regiunea transnistreană, de peste 3 ani. Guvernul de la Chișinău susține că așa-zisele autorități de la Tiraspol neglijează apelurile Chișinăului de a asigura accesul la acesta a rudelor și a unui medic, precum și de a-l elibera, fapt ce „trezesc multiple semne de îngrijorare”.

În zilele de 7-8 octombrie 2020, structurile de forță de la Tiraspol au răpit 4 cetățeni ai Republicii Moldova, dintre care doar 3 au fost eliberați: Amarfii Andrei și Puris Alexandru (8 octombrie 2020) și Glijin Adrian (7 aprilie 2023), nefiind constatată, însă, nicio evoluție pozitivă pe cazului lui Stanislav Menzarari.

Biroul politici de reintegrare afirmă că acest caz a fost menținut în vizorul permanent al Biroului, cu sensibilizarea partenerilor internaționali, inclusiv a Misiunii OSCE în Republica Moldova, în vederea aducerii unei contribuții la respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale lui Menzarari, inclusiv la apărare și la asistență medicală calificată, „în lumina standardelor dreptului internațional, precum și utilizării mecanismelor disponibile în vederea convingerii Tiraspolului de a-l elibera necondiționat”.

„La fel, în repetate rânduri, a fost sesizat reprezentantul politic de la Tiraspol în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, cu apelul de a renunța la lezarea abuzivă a drepturilor cet. Menzarari S., a asigura accesul la acesta a rudelor apropiate și a unui medic calificat și independent, precum și cu solicitarea eliberării neîntârziate a acestuia și transmiterea lui sub responsabilitatea organelor de drept competente. Cazul a fost de mai multe ori abordat de către Chișinău și la întrevederile de lucru ale reprezentanților politici, ale grupurilor de lucru pentru drepturile omului și ale Comisiei Unificate de Control”, menționează Biroul politici de reintegrare.

Biroul precizează că neglijarea continuă de către Tiraspol a apelurilor Chișinăului, lipsa unor reacții la demersurile remise și neoferirea unei perspective clare de soluționare a cazului trezesc multiple semne de îngrijorare, în particular în contextul secretizării excesive a dosarului artificial fabricat și ilegal gestionat, cu încălcarea celor mai elementare drepturi ale omului.

Autoritățile de la Chișinău susțin că monitorizarea acestui caz va fi asigurată în mod continuu din partea Biroului și a vicepremierului pentru reintegrare, până la soluționarea definitivă a acestuia și restabilirea integrală a lui Menzarari S. în drepturile și libertățile încălcate.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.